Вести

СТРУЧНА ПРАKСА О ТРОШKУ ОПШТИНЕ, ЗА ДЕВЕТ ЛИЦА

Нова Варош – Пракса за незапослене са територије нововарошке општине који се први пут стручно оспособљавају за одређена занимања, последња је успешно реализована мера у оквиру Локалног акционог плана запошљавања за 2022. Ове године одабрано је девет кандидата који су испунили све потребне критеријуме и услове.

Kонкурс за стручну праксу, који је расписала Национална служба за запошљавање Пријепоље, у сарадњи са Општином Нова Варош, завршен је ових дана. Kандидати ће најдуже 12 месеци, у зависности од степена стручне спреме, стицати прва радна искуства кроз праксу у локалној администрацији и општинским јавним предузећима и установама. И то уз одређену новчану надокнаду, али без заснивања радног односа.

-За реализацију ове мере, која ће се у целости финансирати средствима локалне самоуправе, из општинског буџета за ову годину опредељено је 3,5 милиона динара.

Током трајања стручне праксе ангажованим практикантима ће се преко НСЗ исплаћивати новчане надокнаде у месечном износу од 22.000 динара за лица са завршеном средњом школом, 24.000 онима са вишим или високим трогодишњим образовањем, а 27.000 динара лицима са завршеним факултетом.

Из општинског Савета за запошљавање, иначе, подсећају да је за реализацију мера у оквиру овогодишњег ЛАПЗ-а , заједно са стручном праксом, утрошено укупно око 12.500.000 динара

-Захваљујући успешно спроведеним мерама јавних радова (кроз техничку подршку и суфинансирање), програму самозапошљавања и сада стручној пракси, до привременог запослења дошло је 65 Нововарошана са евиденције тржишта рада и то различите образовне, старосне и социјалне структуре – наглашава председник општинског Савета за запошљавање Предраг Шапоњић. Он додаје да се већ годинама уназад као најкориснији показао програм јавних радова, у оквиру кога се и ангажује највише Нововарошана без запослења.