Вести

Јавни превоз до Божетића и Рутоша

Коначно стартује јавни превоз према највећим селима. Два општинска минибуса саобраћаће од понедељка 16. јануара два пута седмично до Божетића и Рутоша, а превоз је бесплатан за све путнике.

Комби ће на овим релацијама возити понедељком и петком, у јутарњим и поподневним часовима. Полазиће у 6.15 са паркинга на градском тргу, преко пута управне зграде „Лимских ХЕ“, а у повратку у 7 часова са крајње станице. Један ће преко Дрмановића, Акмачића и Комарана саобраћати до Боровите главице у Божетићима, а други преко Кокиног Брода, Вранеша и Радоиње до Међе главе у Рутошима. У повратку из Божетића, минибус ће ићи преко Акмачића, обалом Злошнице, испод Петловца.

-Првих дана, комби возила ће у поподневним часовима кретати из Нове Вароши у договору с путницима, а након тога ће бити утврђен и званични термин поласка. Јавни превоз смо организовали како би олакшали муке мештанима ових села, па ћемо и приликом утврђивања сталног термина поподневног поласка гледати да он одговара већини, колико је то могуће - каже за "Варошке новине" председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

На ове две линије саобраћао је „Јањушевић“ из Прибоја, али након што им је пре две и по године истекао уговор, мештани десетак успутних села остали су без аутобуске везе са центром града. Годинама уназад линије према Божетићима и Рутошима једине су биле у функцији. Према Јасенову аутобуси одавно не саобраћају због малог броја путника, док су села уз магистралу „покривена“ међуградским аутобусима.

Више од 200 мештана Радоиње и Рутоша прошлог лета је потписало петицију тражећи од локалне самоуправе да им обезбеди редован аутобуски превоз до града. Негодовали су и из других села, где је највише старачких домаћинства.

-У пар наврата смо расписивали тендер за обављање линијског аутобуског опревоза, али се нико није јављао. Превозници кажу да немају рачуна да возе због малог броја путника. Мештани су с правом негодовали, па смо морали да реагујемо. Само за један одлазак до града таксијем и назад, треба им три до четири хиљаде динара, што је за већину огроман издатак- каже Васиљевић.

Општина Нова Варош добила је прошлог лета од Министарства за бригу о селу бесповратна средства у износу од седам милиона динара за куповину минибуса за превоз сеоског становништва.

-Тек недавно смо са једном фирмом из Ниша потписали уговор, јер се пре нико није јављао. Према уговору, рок испоруке минибуса са 20 седишта је до шест месеци. Проблем је што овај тип возила нује могуће набавити у Србији, већ мора да се увезе из иностранства теретни и да се овде преправи у путнички- каже Васиљевић.