Вести

НОВОВАРОШKА KАСА У 2023. ГОДИНИ ТЕШKА 814 МИЛИОНА ДИНАРА, ВИШЕ НОВЦА ЗА НОВОРОЂЕНЧАД

За треће и свако наредно дете општина Нова Варош ће од 1. јануара идуће године исплаћивати накнаду од пола милиона динара, одлучили су нововарошки одборници на поселедњој седници Скупштине општине у овој години, на којој је, између осталог и усвојена Одлука о буџету за наредну годину који је пројектован на 814 милиона динара.

Укупно планирани приходи у буџету општине Нова Варош у 2023.  износе око 814 милиона. У креирању приходовне стране буџета највише учествују порез на доходак односно порез на зараде – 240 милиона, трансфери из републике – 195 милиона, порез на добра и услуге – 120 милиона и порез на имовину – 81 милион динара.

У 2023. години највише ће се улагати у развој туризма где је планирано 110 милиона, за комуналне делатности планирано је 65 милиона, организација саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре 77 милиона, за предшколско васпитање 66 милиона, основно образовање 62 а  средње 32 милиона, социјална и дечја заштита 56, здравствена заштита 8 милиона, услуге културе и информисања 37, развој омладине и спорта 38 милиона.

– Што се тиче капиталних пројеката, за изградња улица у градским и приградским насељима и у селима планирано је 13 милиона, међутим, ребалансима ће се у идућој години та средства значајно повећати – тврди заменик председника општине Нова Варош Бранко Бјелић.

Буџет је углавном развојног карактера, са инвестиционим трендом, али и социјалним компонентама, оценио је председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић истичући да ће у наредној години бити тежи за око 250 милиона динара колико је неутрошено ове године.

За треће и свако наредно дете општина Нова Варош ће од 1. јануара идуће године исплаћивати накнаду од пола милиона динара. Износ наканада за прворођено дете и даље ће бити 100.000, а за другорођено 200.000 динара.

– То су вероватно највеће накнаде које једна локална самоуправа у Србији издваја за ове намене. Да ли ће ова мера уродити плодом, показаће време, али да је неопходно радити на пољу популационе политике, јер прелиминарни резултати пописа показују да се у последњих 10 година број Нововарошана смањио за око 3000 – наводи заменик председника општине Бранко Бјелић.

Одборници СО Нова Варош усвојили су програме пословања за наредну годину Kомуналног предузећа „3. септембар“, Регионлне санитарне депоније „Бањица“, Предузећа „Енергија Златар НВ“ и Туристичке организације „Златар“.

За в. д. директора Kомуналног предузећа „3. септембар“ именован је Љубиша Неодвић из Нове Вароши, јер досадашњој вршитељки дужности директора тог предузећа Сузани Шуљагић 23. децембра истиче мандат, док је за в.д директора Јавне установе „Спортски објекти“ поново именован Владимир Трипковић.