Вести

ВУЧИЋ: БИСТРИЦА ЈЕ НАЈВАЖНИЈИ ЕНЕРГЕТСКИ ПРОЈЕКАТ ЗА СРБИЈУ

Председник Републике Србије Александар Вучић је у селу Сеништа разговарао са мештанима о проблемима који их муче у том крају.

Будући да су вода и струја највећи проблеми, Вучић је истакао да би изградња нових капацитета хидроелектране на Бистрици "енергетски спасила Србију", док су грађани рекли да су спремни да тај пројекат подрже, иако би он подразумевао да се неки од њих и иселе из својих домова.

"До 2028. године морамо да решимо то питање, како бисмо увек имали довољно струје за нас, а и да продајемо региону. Ја сам се спремао да овде разговарам о кравама и овцама, а нисам очекивао да ћемо сада разговарати о енергетици", рекао је Вучић.

Како је рекао, Бистрица би била најбоља реверзибила за Србију, али и упитао "ко ће да разговара са народом који треба да се исели".

Међутим, када су му мештани рекли да су спремни да о томе разговарају, Вучић је рекао да је добио "најлепши поклон".

"Срећан сам што сте ми то рекли. Тиме решавамо пола проблема за Србију. Бистрица би подигла крај, то је огромна инвестиција, цео крај би процветао", рекао је Вучић.

Вучић је констатовао да је много проблема са снабдевањем струјом у том крају, Сјеници, Новој Вароши којој је потребна нова трафо станица, повећана са 100 на 220 киловолта.

"Без реверзибиле у Бистрици не можемо да преживимо, јер нам привреда и индустрија све више троше. На Светог Николу смо потрошили дупло мање струје него радног дана, што показује да индустрија све више троши. Не можемо да убацујемо нове изворе енергије без реверзибиле", рекао је Вучић.

Како је рекао, ХЕ "Бистрица" је важнији објекат од ТЕ "Костолац".

Вучић је додао да већ постоје завршени пројекти за изградњу, као и пројекти финансирања, те да би желео да тај нови пројекат у потпуности припада Србији, иако је вредност инвестиције 600-700 милиона евра.

Вучић је обећао да ће бити обновљена зграда некадашње школе, као и да ће бити урађен пут до села, који им недостаје, а за који су житељи замолили.

Пошто је констатовао да је проблем овог краја све мањи број деце, Вучић је указао да су школу у Новој Вароши, која је обновљена, 1991. похађало 1.800 ђака, а данас их је свега 653, што је 35 одсто од онога што је некада било.

Та школа је, према његовим речима, пропала, а Вучић је обећао да ће се то здање обновити да би могло да се користи као дом културе.

"Није проблем у простору, већ да се организује школа за 3 или 4 деце. Стални су то трошкови, а шта ћемо за 10 година када буде само једно дете. Најмањи је проблем да се изгради", објаснио је Вучић.

Кућа у којој је била некадашња школа, Вучић је рекао, биће обновљена до јуна, јула.

На то је председник општине рекао да ће му послати пројекат, а Вучић је одговорио "шта ћеш за једну кућу пројекат да шаљеш, гледај да се то заврши, јер нећу да чекају људи шест месеци на израду пројекта, и потом још толико на извођење радова.

Вучић је, у разговору са мештанима, рекао је да ће држава морати додатно да ојача индустрију млека, већим премијама, како би они који држе краве производили веће количине да не бисмо увозили.

Једна самохрана мајка 12-огодишње девојчице, указала је да је без прихода и замолила је председника да јој помогне у запослењу у Хидроелектрани Кокин Брод.

На то је Вучић рекао да би био лош и ужасан председник ако би обећао да ће то да уради, јер не зна ни да ли им требају људи, али да може да разговара и пита да ли им треба радна снага.

 

До Нове године стабилизација, па Грчић нешто друго да ради

 

Вучић је замерио в.д. директору ЕПС-а Милораду Грчићу што га није обавестио о мањем пожару у ТЕНТ Б1, додајући да би Грчић до Нове године требало да стабилизује систем, а онда "нешто друго да ради".

 

"Грчићу, што ми ниси јавио да си имао мањи пожар на Б1?", упитао је Вучић.

 

Када му је Грчић одговорио да је то брзо решено, Вучић је рекао да је за то требало он да му јави, а не да чује од БИА.

 

"Да ме не оптерећујеш... Ја мислим да до Нове године ти то стабилизујеш, а онда, Мићо, нешто друго да радиш", рекао му је Вучић