Вести

100 дана рада нове власти у Новој Вароши

100 дана рада нове власти у Новој Вароши

 

Да смо били у праву када смо пре 100 дана тврдили да нова власт која је формирана у Новој Вароши куповином једног одборника Српске Напредне Странке је формирана зарад намиривања личних интереса појединаца, а не на програму развоја наше општине, грађани Нове Вароши су могли се уверити много пута до сада.

Одустајање од куповине Каменолома

Прва одлука која је грађанима општине Нова Варош могла „отворити очи“ јесте, на брзину донета скупштинска одлука да се одустаје од куповине каменолома у Бистрици, и ако је садашњи председник Васиљевић са својом Групом грађана на предходној седници похвалио и гласао за овај пројекат као нешто од виталног значаја за месну заједницу Бистрица у којој је он освојио највише гласова те због тога има обавезу да подржи ову куповину каменолома, јер би се отворила нова радна места и остварио додатни приход за општину Нова Варош, који би се мерио милионима када отпочне реконструкција пруге Београд-Бар. Одједном је после само месец дана променио одлуку и одустао од куповине каменолома са немуштим објашњењем, и ко је гледао пренос седнице Скупштине видео да је био „под притиском“ да изгласа ову одлуку, и ако је знао да је штетна за Бистрицу и за Нову Варош. Врло коректно се одужио својим гласачима у Бистрици, и показао да ће лични интереси појединаца бити приоритет ове власти.

Обустављање ликвидације Дирекције за изградњу

Прекидање поступка ликвидације Дирекције за изградњу коју су такође одмах започели након доласка на власт, под тадашњим изговором да Општина Нова Варош не може да се развија без Дирекције за изградњу. Само 10 дана после донете одлуке одлучили су ипак да угасе  Дирекцију за изградњу, јер су то морали урадити због Закона о буџетском систему. Основна идеја овог „пројекта“ одустајања од ликвидације и након 10 дана ипак гашења Дирекције за изградњу, јесте да се запослени из Дирекције преведу у Општинску управу, да се отвори при управи „Одељење за економски развој“ у које ће удомити своје страначке колеге, и ако већ постоји Канцеларија за локални економски развој. Опет су интереси појединаца преовладали, а на штету Буџета општине.

Ухлебљавање рођака на буџет општине Нова Варош

Грађани Нове Вароши су били сведоци и једног веома кратког мандата помоћника председника општине гдина Васиљевића Божа, који је свој мандат добио преко „рођачке линије“ из Правошева. Након само неколико дана овај „стручњак за економска питања“ морао се повући, јер овај „ангажман“ није био договорен на коалицији владајућих странака. Ова одлука о његовом повлачењу из извршне власти када се сагледа у целини и није тако лоша за Општину Нова Варош, јер грађани Нове Вароши су врло упознати са његовим „пословним успесима“ како у Прибојској банци, тако и у млекари Интеграл В. Нећемо овом приликом се бавити тиме што су у Општинско веће, општинску изборну комисију, управне и надзоре одборе и друге плаћене функције постављене супруге, кумови, браћа и сестре од челника који руководе овом коалицијом.

Реваншизам, политичко запошљавање и незнање при доношењу одлука

У својим првим интервјуима Председник Васиљевић је најавио да нова власт неће спроводити реваншизам над грађанима који нису подржали нову власт на задњим изборима, као и да неће мењати директоре јавних предузећа и установа који су добро радили. Ево након 100 дана власти епилог је свима видљив и јасан. Промењени су сви директори јавних предузећа и установа, с обзиром на недостатак кадрова на својим листама, морали су прибећи и изменама основних аката и статута предузећа и установа да би их „прилагодили“ својим кандидатима који су без одговарајућих референци добили руководеће функције. Промењени су чланови свих управних и надзорних одбора јавних предузећа и установа, као и сви школски одбори основних и средњих школа које обављају наставну активност на територији Општине Нова Варош. У општинској управи отказе уговора у раду је добило четворо (4) „неподобних“, у исто време је запослено петнаест (15) „подобних“, већина ће плату примати преко Туристичко-спортског центра Златар. У „ЈКП 3 Септембар“ отказ је добило 5 неподобних, а запослено је 9 нових-старих лица. У „Енергији Златар НВ“ отказ је добило 3 неподобних, док су запослена нова 2 лица. У свој овој трци за сменама што због незнања, што због недостатка стручних кадрова направили су многе грешке, те смо сведоци да људи који су на једној седници именовани у надзорне и управне одборе, већ на следећој су смењивани неким другим људима уз објашњење - „дошао је неки папир“. На задњој седници Скупштине општине неопозиву оставку је поднео и ВД директора ЈКП 3 Септембар гдин Миросављевић Зоран, јер је био у сукобу интереса приликом именовања на функцију, што је и Агенција за борбу против корупције потврдила. Одлуку о временском ограничењу рада угоститељских објеката коју су донели на предходној седници, већ су на следећој морали да мењају и допуњују. 

„Успеси нове власти“ за 100 дана

Безидејна политика нове власти се ових дана огледа у „распродаји“ имовине некадашње фабрике Инова, распродаје се конструкција сушаре, котлови и грејна тела све као „старо гвожђе“ и то без одлуке Скупштине општине као органа надлежног за доношење одлука за отуђивање имовине у власништву Општине, надлежни органи ће се бавити овом криминалном активношћу. На предходној седници су усвојили Буџет за 2017 годину, који је у односу на Буџет из 2016 године промењен у неколико ставки. Субвенције за пољопривреду су смањене за 1/3, иако су обећали да је пољопривреда област у коју ће више улагати, новац из ових субвенција усмерен је према ЈКП 3 Септембар на име одвожења смећа из сеоских средина за износ од 4 милиона динара. Значајно су повећани износи за накнаде одборницима, већницима и другим лицима на функцијама и то  од прилике 20 милиона динара. У исто време су смањене позиције за инфраструктурно улагање у модернизацију сеоских путева, као и изградњу водоводних мрежа по месним заједницама. Обећали су смањење пореза на имовину грађана, износ прихода по ставци пореза из 2016 године је био 48 милиона, а њихов план за исти основ у 2017 години је 50 милиона, што ће рећи да следи повећање, а не смањење пореза за имовину.

 

„Кићење туђим перијем“

Сви пројекти којима се хвали нова власт су уствари само завршеци пројеката које је започела и скоро у комплетној процедури спровела предходна власт Српске Напредне Странке и коалиционих партнера. Довођење турске фирме Мерсер траде у фабрику Инова и обезбеђивање 140 радних места није заслуга ове власти. Реконструкција индустријске зоне у Кокином броду у износу од 26 милиона динара средствима од Министарства привреде и Општине Нова Варош. Асфалтирање и модернизација пута од Борове главе према Муртеници у износу од 10 милиона динара уз помоћ Војске Србије и СМАТСА је такође пројекат бивше власти. Куповина фабрике „Обућара Златар“. Набавка брендираних комби возила за превоз деце до школа, спортиста и туриста и друге намене. Модернизација атарских путева у селима Вранеша, Рутоши и Драглица у износу од 12 милиона динара средстава из Министарства пољопривреде и заштите животне средине. Изградња пословног бизнис центра на Браношевцу је пројекат коме се садашња власт некада грохотом смејала, а сада га присвајају као свој. Средства за овај пројекат су обезбеђена у износу од 37 милиона динара и то за време бивше власти. Реконструкција спортске дворане и санација паркинг простора око дворане у износу од 2,5 милиона динара са средствима Министарства спорта и омладине је такође пројекат бивше власти. Балон хала која је много пута оспоравана је завршена и средства у износу од 14 милиона динара је обезбедила и реализовала бивша власт. За свих ових 100 дана безидејна, буразерско-комшијска власт није обезбедила ниједан пројекат за Нову Варош и њене грађане, у госте Општини Нова Варош су долазили само највећи противници стабилне и јаке Србије и нашег Председника Владе гдина Александра Вучића.  Грађани Нове Вароши нису гласали да локална власт буде у лошим односима са републичком Владом, такво неодговорно понашање неће донети ништа добро привреди, а ни грађанима Нове Вароши. „Највећи пројекат“ нове власти на чијој реализацији су укључени сви  кадрови јесте: Организација прославе 100 дана власти у Хотелу Панорама, уз трошење Буџетског новца који смо им оставили  на рачуну приликом преузимања власти, у износу од 60 милиона динара.

На овим проблемима грађана ради Српска Напредна Странка у Новој Вароши

И док се нова власт бави сплеткарењем, подношењем наводих неколико стотина кривичних пријава против бивших функционера замазујући очи грађанима Нове Вароши да тобоже нешто раде, Српска Напредна Странка и ако сада у опозицији и даље ће радити у интересу грађана Нове Вароши и решавању њихових егзистенцијалних питања. Ових дана у преговорима са Министарством привреде покушаћемо да нађемо решење за 28 запослених радника некадашњег РХ Центар Златар, да се обезбеди новац за социјални програм, повеже стаж  и исплате заостале зараде и напокон реши њихов радно-правни статус. Такође ових дана спроводимо акцију помоћи за 50 најугроженијих породица и то са сопственим средствима.