Вести

Асфалтиран пут у Белој Реци, Божетићима, Виловима, Акмачићима

 Мештани села на падинама Златара, Муртенице и Јавора, и Општина Нова Варош ујединили су овог лета снагу и новац и не чекајући помоћ државе спровели неколико значајних акција у изградњи засеочких путева. У протекла два месеца новом путу обрадовали су се тако житељи Беле Реке, Божетића, Вилова, Акмачића, а из џепа за асфлалт новчана средства прикупљају и у Комаранима, Бистрици, Кућанима, Бурађи.

Иницијатива општинских челника и Дирекције за изградњу да се развој путне мреже и бољи услови за опстанак села  стварају у партнерству са мештанима, била је пун погодак. Захваљујући акцијама солидарности, у асфалтирање преко пет километара сеоских путева, до сада је инвестирано близу 14 милиона динара. 

Најобимније радови били су на подручју МЗ Бела Река, где је пре неколико дана асфалтирано близу два километра пута. Вредност посла је око 6,9 милиона динара, од чега су мештани прикупили близу два милиона динара. Да му је завичај у срцу, на делу је показао и Белоречанин Лазар Виторовић , на раду у Француској, који је даривао 8.000 евра за асфалтирање старог сеоског пута. 

У засеоку Мандићи у Виловима  постављено је око пола километра савременог коловоза, који су Дирекцију и житеље коштали око два милиона динара, од чега учешће мештана 550.000. Око 1,2 километра асфалта добили су и мештани Божетића, који су у акцији прикупљања новца “искеширали” око 900.000 динара ( од чега је више од две трећине дар Милије Зорића из Чачка). За ову инвестицију из општинске касе издвојено је око 1,7 милиона динара. За постављање близу 500 метара асфалта у засеоку Поповићи у Акмачићима , мештани и  Дирекција су уложили средства од око 1,2 милиона динара.  По угледу на ове акције, прикупља се новац и у неколико заселака  у Комаранима, Бистрици , Кућанима, а планирају и у Бурађи… 

- Где год се мештани организују и договоре, излазимо им у сусрет. На њихов динар, Дирекција за изградњу, у складу са одлуком Управног одбора и у договору са општинским руководством, издваја два. У неким случајевима и више када су у питању значајнији инфраструктурни пројекти. На овај начин подржавамо и изградњу водовода у Амзићима, Дрмановићима и Дебељи – каже Мирољуб Шапоњић (члан СНС), директор општинске Дирекције за изградњу. Он истиче да је планом буџета за ову годину планирано око 25 милиона динара за изградњу и осам милиона динара за одржавање путева по месним заједницама, али да ће се уложити напори да се евентуално кроз ребаланс обезбеде додатна средства за унапређење сеоске путне мреже.