Вести

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ НА ЗЛАТАРСКОМ ЈЕЗЕРУ

 Владимир Василић (24) из Нове Вароши, члан кик-бокс клуба „Златар“ освојио је Часни крст и победнички венац  на манифестацији која је на Богојављење организована на Златарском језеру. За Часни крст  у Кокином Броду пливало је 13 одважних момака из златарског краја и једна девојка, а друго  богојављенско пливање организовали су општина Нова Варош, Туристичко-спортски центар „Златар“ и „Резерват Увац“.

 Победнику Владимиру Василићу ово је прво учешће на једном оваквом такмичењу.

 - Сви смо победници само што сам ја први допливао до Часног крста. Најбитније је да богојављенско пливање и у Новој Вароши прераста у тадицију. За учешће у такмичењу увек ће бити заинтересованих, јер млади ову манифестацију виде као вид чувања традиције и вере – каже Василић.

На такмичењу код Визиторског центра у Кокином Броду први пут је пливала и једна девојка – Мирјана Рвовић (24), студент Географског факултета у Београду. Најстарији пливач био Драгоје Бабић стар 53 године, док је најмлађи Душко Ћировић има 18 година. Поред њих за Часни крст су пливали још и Игор и Бојан  Терзић , Филип Голубовић,  Јасмин Фазлић, Александар Зечевић , Владимир  и Жарко  Копитић, Лазар Поповић, Александар Станић и Никола Голубовић.

 - Обожавам екстремне спортове па је пливање на Богојављење у хладној језерској води за мене  још један изазов. Прошле година сам због болести и високе температуре морала да у последњем тренутку одустанем од учешћа, мада ми је жеља била да будем међу првим учесницима ове манифестације – каже Мирјана Рвовић.

 Пре почетка званичног дела такмичења свештеници Епархије милешевске освештали су језерску воду, док су сви пријављени за такмичење морали да прођу лекарску контролу. Манифестацију је пратило пар стотина грађана, а током боравка у води о безбедности учесника бринули су рониоци из Пожеге. Пливало се на деоници која је дуга 33 метра у част и спомен на Христове године живота на земљи до васкрснућа. 

 - Задовољни смо одзивом и бројем такмичара који су по хладном времену за Часни крст пливали у језерској води чија је температура била свега  пет степени. Часни крст за који су се такмичари борили и који ће се између два Богојављења чувати у цркви дар је „Производње Милекић“, док су победнику у трајно власништво припали златни крст, дар златарске радње Драгице Лакић, и икона коју је поклонио јереј Бранислав Стојановић – каже заменик председника општине Иван Младеновић.

Посетиоци манифестације послужени су куваним вином, а забављао их је трубачки оркестар Ивана Ђенадића. Богојављенско пливање званично је отворио председник општине Димитрије Пауновић, док је награде и поклоне уручила директорица Туристичко –спортског центра „Златар“ Ивана Новаковић. Сви пливачи су од старешине Цркве у Радоињи добили на дар бројаницу, а од Туристичко-спортског центра „Златар“ мајицу.