Вести

БОЉИ УСЛОВИ – КВАЛИТЕТНИЈА УСЛУГА

Компјутерска опрема, теренско возило и канцеларијски намештај вредни 2,1 милион динара

Средствима од око 2,1 милион динара, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања помогло је активности и побољшало услове у Центру за социјални рад у Новој Вароши, а са циљем унапређења услуга и адекватније заштите корисника. Захваљујући финансијској подршци државе, у овдашњу установу социјалне заштите недавно је допремљена савремена рачунарска опрема, део канцеларијског намештаја, као и  теренско возило марке „Дациа Дастер“.

- Нова компујтерска опрема, вредна око 400.000 динара,  потребна нам за реализацију пројеката који управо захтевају адекватну информатичку опремљеност и умрежавање у јединствени програм рада у социјалној заштити који ће у наредном периоду бити обавезан за све центре. Стручни сарадници у нашој установи имају обавезу изласка на терен, а што смо планом и програмом дефинисали као један од приоритета у раду, тако да ће нам теренско возило пуно значити, посебно јер је прилагођено за вожњу по неприступачним планинским пределима. „Дациа Дастер“ коштала је 1,3 милиона динара, док су за набавку канцеларијског намештаја за архивирање документације издвојена средства од око 400.000 динара – каже Јелена Лековић, директорка општинског Центра за социјални рад.

У општинском ЦСР похваљују одлуку ресорног министарства да се на овакав начин помогне функционисање 140 центара за рад колико их укупно има у Србији, јер преко 80 процената њих ради у очајним условима, не испуњава прописане стандарде, опрема је дотрајала и немају адекватан простор за странке. Иако  овај потез министарства у јавности није наишао на одобравање , уз аргументацију да је то расипање новца у условима кризе, у овом ресору истичу да се, након деценијске небриге, у установама социјалне заштите морају побољшати услови како би се услуге подигле на виши ниво.

- Улагање у центре за социјални рад широм Србије, па и у нововарошки, било је неопходно и како би се успешно реализовао процес лиценцирања установа социјалне заштите, који би требало да буде завршен до краја ове године – појашњава Лековић.