Вести

БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

Нова Варош - Општински одбор Српске напредне странке организовао је пре неколико дана трибину „Борба против корупције“. Циљ трибине био је да се грађанима Нове Вароши представи и приближи Национална стратегија и акциони план борбе против корупције, као и друге мере које по овом питању предузима Влада Србије односно ресорна министарства правде и унутрашњих послова.

На изузетно посећеном скупу у сали локалног парламента, говорили су академик др Костадин Пушара , Никола Јеленковић и Угљеша Мрдић, чланови Савета за борбу против корупције СНС, који су оценили да су активности републичке Владе на овом пољу најбоље оличени приликом формирања Координационог тела за борбу против корупције почетком септрембра 2014.

- Корупција је разорила систем и дубоко се укоренила у све сегменте друштва. Координационо тело се, ипак, примарно фокусирало на правосуђе, здравство и полицију, у којима је ова пошаст и најзаступљенија. Први корак у борби против корупције који је Влада, на челу са премијером Александром Вучићем, предузела јесте успостављање владавине права односно доношење и примена реформских закона. Почетни резултати су више него видљиви – ухапшени су највећи тајкуни и криминалци, што значи да смо „змију гађали директно у главу“, али прави ефекат биће постигнут када се сваки појединац одважи да пружи лични допринос и пријави коруптивне радње у својој средини – истакао је академик Пушара. Угљеша Мрдић, координатор Савета за борбу против корупције, казао је да су Влада и премијер, уместо „владавине криминала и лоповске олигархије која је харала Србијом скоро две деценије, изабрали пут у будућност, а то је бескомпромисан обрачун са корупцијом и криминалом, економски развој земље и борба за државне интересе“. – Осим владавине права, основна начела на којима инсистирамо у овом процесу су и нулта толеранција на корупцију, одговорност, примена мера и сарадња свих субјеката, подршка грађана, ефикасност и транспарентност – оценио је Мрдић.

 

Домаћин трибине у граду на падинама Златара био је Димитрије Пауновић, лидер нововарошких напредњака, који је устврдио да је „за време владавине жутог предузећа“ било различитих злоупотреба положаја политичке функције зарад личних и страначких интереса, пре свега на пољу запошљавања у јавном сектору. Учеснике скупа, њих педесетак, посебно је интересовало када ће актуелна власт донети законски оквир за испитивање порекла имовине, за који сматрају да је један од кључних у борби против корупције.