Вести

Чим смо дошли на власт кренули смо на посао, за разлику од оних којима је посао да дођу на власт, наша “кампања” су резултати

Народни посланик и члан ИО Српске напредне странке, Крсто Јањушевић гостовао је овог јутра у емисији “Добро јутро Србијо” на телевизији Хаппy.

Марић, Корша: Шта се збива тренутно у овој кампањи, како она изгледа у Западној Србији?

 

Јањушевић: Наша кампања су резултати. Од момента када смо дошли на власт кренули смо на посао за разлику од оних којима је посао да дођу на власт. Затекли смо Србију пред банкротом са 500.000 отпуштених радника. Само од 2008. до 2012. године. Данас када имамо испод 10% стопу незапослености, када имамо највећи прилив страних инвестиција, када је у задњем кварталу прошле године привредни раст Србије био највиши у Европи, 6.1% а у првом кварталу ове године исто највиши у Европи са 5.1%. Када кажемо кампања то су резултати на којима смо радили од првог дана власти до данас. Ми немамо никакав проблем да се бавимо само презентацијом резултата, дакле то није кампања. Да ми сада крећемо нешто да рдимо већ презентујемо оно што смо радили од првог дана. Видели сте обраћање председника Александра Вучића путем најмодернијих технологија у овом тренутку.

Марић: Јер су забрањени јавни скупови, окупљања. У складу са новим добом председник држи једну такву видео конференцију са целом Србијом.

Јањушевић: Причамо о резултатима. Ми имамо много отворених градилишта. Марић: Али нападају… Кажу то је као Велики брат, зашто он то тако? Зато, што закон који важи у Србији важи и за председника.

Корша: Добро, они сматрају да је то кампања која траје много дуже заправо него што је званична изборна кампања.

Јањушевић: Опет се враћам на реч “кампања”, како да се не узме прегрубо. Посао и стални рад који је дуги низ година у континуитету и неко то сажме у једну реч “кампања” која звучи грубо ако је неко тако жели злоупотребити. Имамо проблем са тим критичарима. Они неће никако на то политичко поље сучељавања идеја. Некако ми је симбол, за време борбе против короне која је нападала људске животе и нашу економију, пробијање два тунела кроз Јелицу, два најдужа тунела на Коридору 11 на правцу од Чачка ка Пожеги од по 3 км. Ми кажемо, наставили смо, пробијају се та два тунела, иде аутопут даље ка Пожеги, Ариљу, Ивањици а после наставак је тамо између Новог Пазара и Сјенице ка Дугој пољани и Бољарама ка црногорској граници. Ми кажемо радимо и наредне три године, завршићемо Моравски коридор, дакле од Чачка до Краљева, Крушевца, Ћићевца и Појата. А они вам опсују мајку.

Марић: Зашто мајку?

Јањушевић: Зато што неће на то поље политичких идеја и резултата.

Марић: Рецимо у Прибоју, ви све познајете. И власт и опозицију, одрасли сте заједно. Постоје разговору међу вама.

Јањушевић: То је другачије на локалу. Ево када сте поменули Прибој имате Индустријску зону која је пре пар месеци обележила запослење 500-ог радника. Индустријску зону која пре 5 година није постојала, која је била једна тотално девастирано подручије. Када је председник дао задатак да се ту изгради Индустријска зона и доведу инвеститори, када бих вам могао скупити само вицеве на тај рачун. Где је Прибој а онда у односу на Прибој где је Индустријска зона. То су биле најгоре могуће увреде на тај рачун. Данас, ту ради седам страних компанија, преко 500 радника и сви проширују своје производне капацитете. Опет се враћам на оне што неће на тај терен да сучелимо идеје. Шта је ко урадио? Дакле, они који су стављали катанце.

Марић: Они су призивали да не успеју покушаји председника да доведе неку велику страну компанију из Финске у ФАП, да обнови ФАП. Сви су навијали да то неуспе.

Јањушевић: Нажалост, као што постоје људи који су навијали за корону па је и корона као и они завршила испод цензуса заједно са њиима. Дакле… Корша: Добро. Колико су вам све те ствари одмагале у послу којим сте се бавили? Када погледамо у оно што сте ви имали као задатак, као обећање народу…

Марић: Јер у тим фабрикама су запослени и чланови породица тих из опозиције…

Јањушевић: Тако је. Ја ту сретнем и пар људи који су били против тога да раде у Индустријској зони али ја то веома поштујем и не могу да им замерим. Они на неки начин и мотивишу. Када би се освртали на то шта причају ми се померили не бисмо, него бисмо ишли само уназад. Када кажем Прибој не мислим само на Прибој, који је имао надимак “долина гладних” пре неких 7 до 8 година, а данас је лидер у привлачењу страних инвестиција у Златиборском округу. То је школски пример како једна Влада једну сиромашну општину може да врати на прави пут.

Марић: Одакле ви имате инвеститора?

Јањушевић: Из Шпаније, Турске… Сада се гради мимо индустријске зоне прва фабрика из темеља после 40 година у Прибоју, Немачка компанија која ће производити ауто делове за 400 радника. Инвестиција је око 7.000.000 евра. Ускоро ће председник отворити Форверк у Чачку, једну немачку компанију у Ивањици.