Вести

ДА СПОРТ БУДЕ ДОСТУПАН СВИМА

Суштина измена и допуна Закона о спорту јесте да спорт не буде привилегија, већ да буде доступан свим грађанима Републике Србије. У новим законским решењима акценат је стављен на бригу о деци, омогућавање бесплатних здравствених прегледа за узраст од шест до 14 година, забрану дискриминације, успостављање реда на релацији између менаџера и малолетних спортиста, као и увођење јасних правила везаних за транспарентност уговора и трансфера – истакао је министар спорта и омладине у Влади Републике Србије Вања Удовичић на јавној расправи о нацрту новог Закона о спорту, која је јуче одржана у хотелу „Панорама“ на Златару.

На скупу, којем су присуствовали чланови Радне групе за израду закона на челу са државним секретаром Предрагом Перуничићем и помоћником министра Урошем Зековићем, председник општине Нова Варош Димитрије Пауновић, као и четрдесетак спортских радника са подручја наше и суседних општина и града Ужица, ресорни министар је казао и да је један од најбитнијих чинилаца спортског система стручност у раду са спортистима и да се изменама знатно подиже лествица у овом сегменту.

Тенденција је и ограничавање висине чланарина за малолетне спортисте, са крајњим циљем да се оне и укину, као и да се законом омогући да се у правом смислу речи регулише појам речи клуб односно како би се под плаштом такмичарских активности спречило отварање спортских организација ради личног интереса појединца. Значајна измена је и увођење обавезе локалним самоуправама да израђују сопствене Стратегије развоја о спорту, као и да ће убудуће свака од општина морати да има спортског инспектора који ће, између осталог, контролисати регуларност у пословању клубова, али и оних који их финансирају.

- Јачање одговорности свих карика у спортском систему такође је позитиван помак, а занимљиво је да су и сами актери у овој области на свим досада одржаним јавним расправама широм Србије покренули то питање, као и сукобе интереса који се јављају гомилањем функција. Зато је кроз законско решење уведена норма да један човек може да врши само једну спортску функцију – казао је министар Удовичић претстављајући измене и допуне постојећег закона о спорту, у којем је, иначе, промењено чак 50 одсто чланова.

Представници Радне групе министарства дотаклил су се и питања приватизације клубова, оцењујући да се ова комплексна проблематика мора решавати кроз доношење посебног закона који ће бити одвојен у односу на општи режим спорта.

 

Присуство министра Удовичића и представника ресорне радне групе спортски радници искористили су да им се појасне и прецизирају нове законске одредбе, упуте сугестије везане за начин функционисања будућих националних односно локалних фондова за подршку спорту, критеријума и потребних квалификација тренера који раде са децом, њиховог лиценцирања и додатних едукација , као и по којим правилима и ко ће доносити одлуке о подели буџетског „колача“ на спортске клубове. Покренуто је и питање дискриминације девојчица и жена у спорту, као и спречавање самовоље појединих општина у процесу доношења одлука везаних за функционисање спортских клубова и организација.