Вести

„Дани културе“ у Новој Вароши

У нововарошком Дому културе, од 7. фебруара до 10. марта, биће одржана традиционална манифестација „Дани културе“, која се у граду на падинама Златара, са мањим прекидима, организује већ четири и по деценије. Први пут откако је манифестација установљена, а са мисијом да промовише богато културно стваралаштво и поспеши аматеризам у златарском крају, организацији се придружила и Библиотека „Јован Томић“, у којој ће бити уприличен део културних дешавања у фебруару и марту.

Током трајања ове смотре, домаћој публици представиће се бројни глумци - аматери и професионалци, музички ансамбли, певачи, плесачи, књижевни и ликовни ствараоци, а сви догађаји одвијаће се под покровитељством Општине Нова Варош. Дом културе и градска Библиотека већ су конципирали уметнички програм. Тако ће нововарошка публика имати прилику да погледа три позоришне представе, две изложбе слика и ликовних радова, четири музичка догађаја и једну промоцију књига.

Према оквирном плану програма, овогодишњи „Дани културе“ започеће изложбом слика Нововарошанина Душана Мандића, која ће у галеријском простору ДК бити отворена у петак 7. фебруара. Централни догађај овогодишње манифестације биће премијера позоришне представе „Тамни вилајет“ , коју ће ансамбл Позоришта нововарошког Дома културе извести у суботу 8. фебруара, са почетком у 20 сати. У условима економске кризе, био је прави подвиг што су се глумци домаћег Позоришта, након пуне деценије, поново окупили, овог пута радом на представи коју је, по тексту Мирољуба Недовића, режирао Владимир Дулановић.

У среду 12. фебруара, у вечерњим сатима, а у великој сали ДК, на програму ће се највероватније наћи концерт црногорске клапе „Алта“ из Подгорице, док ће шест дана касније ( уторак 18. фебруар) на истој сцени љубитељи театра моћи да уживају у комаду Народног позоришта из Ужица „Чорба од канаринаца“. Вечерњи сати у четвртак 20. фебруара резервисани су за изложбу сликара Мирзе Жупљанина (галеријски простор Дома културе), а дан касније у просторијама Библиотеке „Јован Томић“ биће одржан тематски музички концерт „Историја плесова од средњег века до буги-вугија“, у извођењу популарног квартета „Сенсартика“.

 

Представа за децу „Четири чаробне речи“ , у извођењу ужичког театра „Сцене“ , наћи се на програму у уторак 25. фебруара, на позоришној сцени ДК, док ће четири дана касније ( у суботу 1. марта) градска Библиотека организовати изузетно књижевно вече, на којој ће своје стваралаштво представити Александар Гаталица, добитник престижних књижевних признања - НИН-ове и награде „Меша Селимовић“. Осим аутора, на промоцији Гаталицине књиге „Велики рат“, говориће наш чувени писац и књижевни критичар професор др. Александар Јерков. Организатори су се потрудили да током „Дана културе“ пријатне тренутке приреде и за поклонике староградске музике. Тако ће, у петак 7. марта, бити одржан заједнички концерт тамбурашких оркестара из Нове Вароши, Сјенице и Пријепоља, а „завеса“ на овогодишњу културну манифестацију биће спуштена у понедељак 10. марта, када ће домаћи плесни клуб „Атрактив“ целовечерњим концертом обележити две деценије успешног рада и постојања.