Вести

Девет милиона за општинске мере запошљавања

Општина Нова Варош је из прошлогодишњег буџета утрошила 8,5 милиона динара за подстицај запошљавања. Успешно је спроведено неколико мера предвиђених општинском политиком запошљавања, захваљујући чијој реализацији је до посла дошло шездесетак лица са евиденције тржишта рада. Толико је оквирно било и планирано Локалним акционим планом запошљавања у 2020.

Општински Савет ЛАПЗ је недавно анализирао резултате мера и ефекте прошлогодишњег програма на пољу отварања радних места. Оцењено је да је учинак задовољавајући, иако је лане двадесетак лица мање упослено него у претходној години. У Савету истичу да је то због повећања накнада незапосленим лицима – углавном корисницима субвенција за самозапошљавање. Буџет од око 8,5 милион динара за ове намене је прошле године, иначе, био исти као и 2019. а исти износ планиран је и за 2021.

-Због позитивних искустава из претходних година, највећи део средстава – око 8.000.000 динара, лане је био опредељен за спровођење мере организовања јавних радова. У оквиру овог програма, укупно је упослено 53 Нововарошана са евиденције тржишта рада. Они су за свој рад у трајању од четири месеца добијали редовну месечну надокнаду, а њихово ангажовање је, са друге стране, допринело да се у значајној мери унапреди рад у општинским јавним предузећима и установама у којима су били распоређени на различитим пословима, у складу са степеном стручне спреме и потребама послодаваца – каже за “Варошке новине” Предраг Шапоњић, председник општинског Савета за запошљавање. Он додаје да су јавни радови били организовани у следећим областима рада: одржавања градске инфраструктуре, јавних површине , заштите животне средине, здравства, културе и социјалних и хуманитарних делатности.

Због неповољне епидемиолошке ситуације, изазване корона вирусом, највећи број корисника мере јавних радова је од јуна до октобра био ангажован при локалном Дому здравља – укупно 12 лица. При Предсшколској установи радило је њих осам, Туристичкој организацији и Резервату “Увац” по седам, градској Библиотеци и Општинској управи по шест, овдашњем Комуналном предузећу пет и Дому културе четири незапослена Нововарошанина.

Из општинског буџета је током 2020-те опредељено и 500.000 динара за меру субвенција за самозапошљавање. Исти износ за ову намену определила је и држава преко Националне службе за запошљавање. Након јавног позива, на који је приспело осам захтева, одобрена су четири. Корисници ове мере добијали су по 250.000 динара за покретање сопственог посла.

-Због приличне заинтересованости за ову меру, Општина Нова Варош је ребалансом определила додатних пола милиона динара и на тај начин омогућила расписивање још једног позива “Самозапошљавање –техничка подршка”. Поднета су три захтева, од којих су два позитивно решена – каже чланица Савета Анита Ибровић, из Одељења за привреду и локални економски развој, ангажована и на пословима програма за подстицај запошљавања на локалу. Она наглашава да је локална самоуправа планирала да из буџета за 2021. издвоји такође око 8,5 милиона динара за подстицај запошљавања, а које ће мере односно подстицајне програме финансијски подржати знаће се ускоро, након што се акциони локални планови усагласе са државном стратегијом и мерама Националне службе за запошљавање.

ВИШЕ НЕГО ОПШТИНЕ У ОКРУЖЕЊУ : За мере локалне политике запошљавања у период од 2009. до краја прошле године, из општинске касе утрошена су средства у укупном износу од 161,5 милиона динара.