Вести

ДОНАЦИЈЕ ВРЕДНЕ ПРЕКО ДВА И ПО МИЛИОНА ДИНАРА

Општина Нова Варош једна је од првих која је упутила помоћ поплављеним подручјима у Србији. У протекла четири дана локална самоуправа прикупила је и упутила помоћ у новцу у износу од преко два милиона динара – милион је даривала  Општина, а нешто више од тог износа донирали су нововарошки привредни колективи, занатске, угоститељске и трговинске радње. Одлуком Штаба за ванредне ситуације, који је у свакодневном заседању и приприваности, локална организација Црвеног крста  отворила је јуче и наменски жиро-рачун број 205-207788-46 , на који грађани и предузаћа  могу уплаћивати новчану помоћ за становнике поплавама угрожених  подручја.

У Централни магацин Црвеног крста Србије упућена је прекључе и значајна количина  помоћи у роби и прехрамбеним намерницама. Поред конзервиране и хране за бебе, флаширане воде, пелена и средстава за хигијену у овој пошиљци, чија је укупна вредност 300.000 динара, нашла се и тона јогурта коју је донирала  млекара “Златарка”. Преко 700 пари гумених чизама донирала су  предузећа “Златарпласт” и “Сложна браћа”, близу три тоне грађевинске фолије поклонила је “Пластика”, а најзначајнију помоћ у храни и средствима за хигијену упутио је трговински ланац “ЕС комерц”.

- У овим тешким тренуцима морамо да будемо солидарни и да заједничким снагама помогнемо свима који су се нашли у невољи. Нововарошани , како фирме, тако и појединци, показали су племенитост И емпатију на делу, тако да су и овај испит хуманости успешно положили  – каже председник општине Нова Варош Димитрије Пауновић.

Иначе, читав град на падинама Златара подигао се да помогне унесрећенима, а поред привредника, државних органа и институцуија, хуманитарних организација, значајан допринос пружили су и ренџери овдашњег „Специјалног резервата Увац“ који су се већ прве вечери несреће упутили са механизацијом и чамцима пут Обреновца и тамо учествовали у акцијама евакуације становништва. Помоћ пружају и ученици нововарошке Гимназије, који већ данима у центру града прикупљају основне животне намирнице, гардеробу, храну за бебе, средства за хигијену и пелене, а пре два дана присружили су им се И овдашњи основци И полазници Дечјег вртића “Паша И Наташа”.

 ПРЕТЕ КЛИЗИШТА

Након обимних падавина и у нововарошком крају, Штаб за ванредне ситуације наложио је санацију неколико клизишта углавном на сеоском подручју, од којих су најозбиљнија два у Рутошима, једно у Љепојевићима, као и пар на различитим локацијама у Бистрици. Процењена штета премашује цифру од око милион динара. По наредби Штаба, отказане су све културне и спортске манифестације, а школе су отказале планирана екскурзијска путовања.

 

Иначе, у Новој Вароши до сада су избегле три породице из Обреновца, које су смештене код родбине у Акмачићима и приградском насељу Шанац. Општински Центар за социјални рад и Црвени крст уручили су овим породицама донације у новцу , као и прехрани и хигијени.