Вести

Европска унија помаже реконструкцију зграде Предшколске установе

Европска унија и Општина Нова Варош ће са укупно 214.000 евра финансирати реконструкцију зграде Предшколске установе „Паша и Наташа“ у Новој Вароши. Вртић би у новом руху требало да заблиста до новембра наредне године, а читав пројекат спроводиће се преко развојног програма ЕУ ПРО Плус на чијем је конкурсу добио “зелено светло “ за реализацију.

Радови ће почети након процедуре јавних набавки и избора извођача. Овај значајан инфрастуктурни пројекат обухвата комлетну реконструкцију просторија кухиње и вешернице и набавку нове опреме и инвентара, као и замену ограда око објекта и проширење главне улазне капије и приступне стазе.

-Донатори ће реконстукцију зграде Вртића и дела екстеријера финансирати средствима у износу од 179.372 евра, док ће Општина Нова Варош за ове намене из локалног буџета определити око 35.000 евра – каже за "Варошке новине" ауторка пројекта и његова грант-менаџерка Маријана Ђокић, помоћница председника општине за привреду и локални економски развој.

-Више од четири деценије кухиња и вешерница Вртића нису саниране, опрема је дотрајала , тако да ове просторије нису прилагођене стандардима и потребним условима за установу овог типа. Зато је неопходна комплетна санација ових делова зграде, уз замену инсталација, столарије, керамике… Инфраструктурни радови би према пројектној документацији требало да коштају око 174.000 долара, док ће у нову опрему и инвентар бити инвестирано близу 50.000 долара- каже Маријана Ђокић.

У локалној самоуправи додају да ће се паралелно са овим обимним пословима, радити и на увођењу стандард HACCP и сертификацији Предшколске установе у погледу здравствене безбедности, као и комплетне противпожарне заштите.

Пројекат реконструкције овдашњег Вртића је, иначе, одлично прошао бодовање на јавном позиву ЕУ ПРО Плус. Оцењено је да ће његова реализација допринети побољашању услова за боравак близу 300 полазника Вртића и 45 ученика Музичке школе, као и унапредити квалитет рада четрдесетак запослених.

Европска унија ће путем овог конкурса намењеног унапређењу локалне инфраструктуре са укупно 5,5 милиона евра подржати 34 пројекта у регионима Шумадије, западне, источне и јужне Србије, који уључују обнову и реконструкцију образовних, здравствених и установа социјалне заштите, спортских и објеката културе, као и унапређење комуналних услуга и зграда јавне администрације.

Извор Вароске Новине