Вести

Геронтодомаћице на услузи старима

Нова Варош - Пројекат „Ми бринемо о старима“ који на подручју општине Нова Варош, уз финансијску подршку Европске уније и програма „EXANGE 4“, реализује Центар за социјални рад омогућио је да се о 50 старачких домаћинстава брине 10 геронтодомаћица. 

Шемса Грцовић (83) једна је од корисница услуга геронтодомаћице. Иако живи у центру Нове Вароши каже да је заборавила где се шта по чаршији налази јер годинама није због болести излазила из куће. Александрина помоћ јој је и више него добродошла а то потврђује речима да броји са нестрпљењем дане у недељи до поновног сусрета. „Много ми значи њена помоћ и стрепим шта ће са мном бити када она више не буде долазила“, пита се Шемса.

Александра Вефић (42), по занимању пољопривредни технолог, од 1991.године безуспешно тражи стално запослење. И њен супруг је на тржишту рада, имају двоје деце школараца, и плату коју привремено заради као геронтодомаћица, бринући се о петоро старих и изнемоглих лица у градској зони, више јој је него потребна. „Побољшање финансијске ситуације јесте био мотив који ме определио да се пријавим за посао неговатељице и прођем стручну обуку да бих га што успешније обављала, али присутан је и осећај хуманости и спознаје да сте у прилици и да са са старим, болесним и углавном усамљеним људима попричате и саслушате и њихове муке“ , прича Александра.

Директорка овдашњег Центра за социјални рад Јелена Лековић каже да захваљујући овом пројекту, чланови старачких домаћинстава могу да остану да живе независно од других на месту где се осећају најсигурније – у властитом дому, у породичној средини јер се такви корисници тешко опредељују за смештај у неку од установа социјалне заштите.

Лековићева истиче да се пројектом осим тога, подстиче и запошљавање јер је захваљујући његовој реализацији до привременог запослења дошло и десетак Нововарошанки лошијег имовинског стања. Она подсећа да вредност пројекта, који ће се спроводити до краја јануара 2015. износи око 198.000 евра, а да се у оквиру њега општина Нова Варош обавезала да ће из буџета за наредну годину определити око 3,5 милиона динара како би се услуга помоћи у кући наставила, али уколико се претходно стекну законски услови и реши нешто компликованија процедура везана за радно ангажовање неговатељица.