Вести

ГОДИНА ИНФРАСТРУКТУРНИХ ПОДУХВАТА

Нова Варош је првог новембра прославила општински празник, датум када је пре 103 године славна Јаворска бригада ослободила златарски крај од вишевековног турског ропства. Централни догађај овогодишње прославе била је свечана академија, уприличена у препуној сали нововарошког Дома културе.

Сумирајући учинак и резултате локалне власти у претходних годину дана, председник  општине Димитрије Пауновић оценио је да је акценат стављен на улагање на пољу изградње инфраструктуре. У  инфраструктурне подухвате је у протеклих годину дана инвестирано око 155 милиона динара. Асфалтирано је преко 11 километара локалних саобраћајница, урађено 25 километара атарских путева, реконструисано је и изграђено неколико сеоских водовода… У инвестиционом погледу 2015 –ту обележила су, ипак, два пројекта. Реч је о реконструкцији јавне градске расвете, за коју је из општинског буџета издвојено око 29 милиона динара, а други пројекат је изградња црпне станице са пратећом опремом  у Петловцу, чиме је проширен и унапређен канализациони систем у овом насељу. Кључни инвестициони подухват у побољшању привредног амбијента била је куповина погона бивше Фабрике намештаја у Кокином Броду – казао је Пауновић.

За подстицајне мере запошљавања током 2015.издвојена су средства од око 18 милиона динара, у санацију школских објеката, поред редовних трансфера образовним установама, око пет милиона динара, колико су кроз субвенције добили и нововарошки сточари, пчелари и воћари, у Божетићима је почео са радом погон за откуп млека, а у Акмачићима сточна пијаца, подсетио је први човек општине. За различите видове социјалне помоћи, програме подршке незапосленим породиљама и самохраним родитељима без запослења, пројекат летовања првака и за награде студентима, опредељено је укупно 19,7 милиона динара. Председник општине је истакао и да су значајни помаци евидентни и на пољу здравствене заштите становништва, а у фокусу рада било је и улагање у туризам.        

- Улагање у туризам је за ефекте имало креирање визуелног идентитета Општине, а резултирало је и значајним увећањем броја ноћења у односу на пре пар година- казао је у свом обраћању Пауновић и додао да су у протеклој години изузетни резултати остварени и на пољу спорта .  И ниво комуналних услуга подигнут је виши ниво, рекао је Пауновић,додајући  да Општина није занемарила ни афирмацију других области друштва, попут културе, народног стваралаштва, аматеризма, информисања, програма подршке верским заједницама  и цивилном сектору...

Скупу се обратио и министар правде Никола Селаковић, који је добитник овогодишње специјалне плакете Општине Нова Варош. - Истина је да сам ауторитетом функције коју обављам Општини Нова Варош помогао да лакше одшкрине врата министарстава и других државних институција. То је, између осталог и мој посао и обавеза. Али, имао са  коме и да их отварам јер је нововарошко руководство искористило све шансе које су му се указале. Моје партијске колеге на локалу и ми на нивоу Републике, показали смо у претходне скоро четири године да се у овом граду могу сабрати људи различитих политичких, верских и других опредељења, људи различитих погледа на свет, да се концентришу око нечега што је мало за Србију и Балкан да би нас делило, а сувише велико за све нас овде јер је то родни крај из којег потичемо – рекао је, између осталог,  министар Селаковић.                                                                         

ПРИЗНАЊА И НАГРАДЕ ЗА ПРЕГАЛАШТВО

           Поводом Дана општине, председник Димитрије Паунович уручио је награде најбољим студентима, као и плакете, похвалнице и захвалнице заслужним појединцима и предузећима.Министар правде Никола Селаковић добитник је специјалне плакете за изузетне заслуге и допринос у развоју општине Нова Варош. Др Весна Остојић Херера, која живи и ради У београду, И специјалиста анестезиологије, и др Горан Пушичић, интерниста гастроентерологy из Ужица, добитници су плакете за изузетан допринос у пружању здравствене помоћи земљацима. Новинар Зоран Шапоњић добитник је плакете за афирмацију нововарошког краја, фудбалски репрезентативац Иван Шапоњић за промоцију нововарошког краја, док је Мустафи Коленовићу, ренџеру Специјалног резервата Увац, уручена плакета за херојски подвиг године. Плакету за допринос унапређењу квалитета живота на селу добили су Драган Нијемчевић, Лазар Виторовић и Ратомир Пештерац.

         Укупно 12 студената са просечном оценом изнад 9,5 награђено је са 14.000 динара. Признање и новчану награду у категорији студената докторских студија  добила је Ана Зорић, студенткиња Архитектонског факултета са просечном оценом у прошлој години 10,00. Најуспешнија у категорији студената основних академских студија је Злата Јуковић, студенткиња пете године Медицинског факултета у Крагујевцу са просечном оценом у претходној години студија 9,7. Награђено је и шест средњошколаца који су освајали прва три места на републичким смотрама знања. Похвалнице за допринос у развоју привреде уручене су предузећима:  Златарпласт, Пластика, Трговина Авдић, Сложна браћа Зоран и Неле, Златаршпед и Наниx Wоод. Златарски златник добитник је похвалнице за допринос у развоју туризма.

ПАУНОВИЋ НОВИ НАЧЕЛНИК ОКРУГА

Влада Србије поставила је Димитрија Пауновића (СНС), председника општине Нова Варош, за новог начелника Златиборског управног округа са седиштем у Ужицу. Пауновић је за начелника постављен на седници одржаној 23. октобра, а одлука је објављена на званичном сајту Владе Србије и у „Службеном гласнику“.

     Место начелника Златиборског округа остало је упражњено још прошле године када је Пријепољац Драгољуб Зиндовић (СНС) поднео оставку како би задржао посланичку функцију.