Вести

Изградња когенеративног постројења на биомасу

Ниш, Зрењанин, Рашка, Тутин, Пријепоље, Нова Варош, Кањижа и Дољевац представили су 18.11.2013.год. инвеститорима и широј јавности пројекте јавно-приватних партнерстава којима би у наредној години могли да обезбеде улагања од најмање 22 милионаЕУР, саопштено је из НАЛЕД-а.

На IVгодишњем ЈПП самиту одржаном у београдском хотелу "Hyatt" представницима осам градова и општина организовани су и први састанци са потенцијалним улагачима.

Пројектне идеје изабране су за најбоље на конкурсу "Јавно-приватно партнерство као развојни потенцијал" који спроводи Национална алијанса за локални економски развој (NALED) уз подршку USAID пројекта одрживог локалног развоја. Како би омогућили да идеје спроведу у дело, NALED је формирао консултантски тим сачињен од правника, економиста и стручњака за банкарство као помоћ градовима и општинама у креирању акционих планова за реализацију предложених пројеката.

Самит је окупио високе представнике државних и међународних институција, привредне лидере, градоначелнике и стручњаке из земље и иностранства, који су дискутовали о могућностима и будућности ЈПП у Србији.

Најбољих осам пројеката јавно-приватних партнерстава:

Нова Варош - Изградња когенеративног постројења на биомасу (10,5 мил ЕУР)

Дољевац - Изградња тржно-пијачног центра Рековац (вредност инвестиције 850.000 ЕУР)
Кањижа - Изградња пољопривредног логистичко дистрибутивног центра (2,5 мил ЕУР)
Ниш - Изградња производно-едукативног виноградарског дома (700.000 ЕУР)
Пријепоље - Изградња регионалне хладњаче (1,6 мил ЕУР)
Рашка - Изградња рециклажног дворишта (142.000 ЕУР)
Тутин - Изградња центра за прераду шумских плодова и биља (263.000 ЕУР)
Зрењанин - Реконструкција Бање Русанда (5,5 мил ЕУР)

 

Како би искористили велики потренцијал шумских остатака на територији Нове Вароши и околине, у тој општини су одлучили да изграде когенеративно постројење на биомасу за комбиновану производњу топлотне и електричне енергије. Предвиђени капацитет је 3 МW електричне и 10 МW топлотне енергије.

За тај подухват неопходно је 15 мил УСД. С обзиром на то да је Нова Варош у категорији неразвијених општина па не може сама да финансира овај пројекат, надлежни су у потрази за приватним партнером.

Како кажу у општини, шумско газдинство "Пријепоље" је по степену шумовитости високо изнад просека за Србију, што потврђује студија "Потенцијали и могућности комерцијалног коришћења дрвне биомасе за производњу енергије и економски развој општина Нова Варош, Прибој и Пријепоље" рађена 2009. године.

- Према овој студији коју је израдио београдски Шумарски факултет, потенцијал дрвне биомасе на овом простору је велики, те је извесно да би увођење система производње топлотне и електричне енергије,    у постројењима које као енергент користе биомасу, било економски исплативо, а и позитивни ефекти на животну средину су врло значајни – каже у разговору за "еКапију" Димитрије Пауновић, председник општине Нова Варош.

За будуће јавно-приватно партнерство Нова Варош је обезбедила земљиште од 3,5 ха на, како кажу у тој општини, доброј локацији.

- Задатак општине је да обезбеди неопходне услове за спровођење инвестиције, као што су административни послови, обезбеђивање планских аката, дозвола, сагласности. Обезбедили смо парцелу у власништву општине која је смештена уз магистрални пут. Постројење ће веома лако да се прикључи на електричну мрежу. Осим земљишта, општина даје на коришћење комплетну топловодну мрежу – каже наш саговорник.

Пауновић напомиње да ће инвеститор моћи да продаје електричну енергију "Електропривреди" по фид-ин тарифама, а да ће грађани имати јефтиније грејање и струју. Према плану постројење би требало да кошта око 15 мил УСД, од чега би општина обезбедила милион, а остало приватни инвеститор.

- Планом нисмо определили технологију постројења, самим тим нисмо одредили партнера. Отворени смо за сарадњу са фирмама које иначе граде различите врсте постројења. С обзиром на то да није дефинисана технологија, инвестиција може да се креће од 8 до 20 мил УСД. Желимо да добијемо што квалитетнију понуду са што краћим роковима за почетак рада постројења – наводи први човек Нове Вароши.

Успостављање система производње енергије из биомасе имаће позитивне ефекте на локалну заједницу.

- Формирањем система прикупљања дрвне биомасе, потенцијално, створиле би се могућности за оснаживање социјалног и друштвено одговорног предузетништва, јер значајан број локалне популације, могао би наћи алтернативни извор прихода. Подстицај друштвено-економском развоју локалне заједнице, реализацијом овог пројекта, огледа се и у томе што би, осим грађана и нововарошка привреда, постојећа, али и потенцијални инвеститори, на располагању имали ефикасан, економски и социјално прихватљив модел снадбевања енергијом који је одржив и са позитивним утицајем на животну средину– објашњава саговорник ".

Пауновић наводи да постоји могућност да се обезбеди узгој засада, неопходних за производњу биомасе, где ће се, такође ангажовати, значајан број становника овог подручја.

Председник општине Нова Варош каже да су до сада трошили 700.000 ЕУР годишње на мазут којим су се грејале јавне установе, фирме и становништво, а да ћ, кад буде изграђено когенератино постројење, тај новац моћи да улажу у развојне пројекте општине.

            Пројекат Когенеративно постројење на биомасу (топлотна и електрична енергија) Нова Варош, изабран је за један од осам најбољих на конкурсу "Јавно-приватно партнерство као развојни потенцијал" који спроводи Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) уз подршку УСАИД пројекта одрживог локалног развоја.