Вести

Јелена Лековић, нова директорка Центра за социјални рад

На евиденцији општинског Центра за социјални рад током прошле године нашло се близу 1.400 житеља нововарошког краја који су примали различите видове социјалне помоћи, што је за стотинак више у односу на 2012.

- Општа социјална слика у нашој општини, која спада у четврту групу по развијености , јесте неповољна, а условили су је тешка привредна ситуација, висока стопа незапослености, пад животног стандарда, драматично исељавање у претходном периоду, а тешку ситуацију додатно компликује и неприступачна конфигурација терена и велика удаљеност појединих села, у којима су посебно угрожена старачка домаћинства – оцењује Јелена Лековић, нова директорка општинског Центра за социјални рад и појашњава да сталних и активних корисника ове установе који примају помоћ из републичке „касе“ има близу 800, а да су остали углавном корисници једнократне новчане помоћи, опредељене из буџета општине Нова Варош.

Тако новчану помоћ ресорног министарства ( у износу од око осам хиљада динара месечно ) прима 118 корисника, 180 је оних који остварују право на додатак за негу и помоћ другог лица, 23 особе су на смештају, 32 лица су под старатељством и двоје деце је у хранитељским породицама. Сви остали су корисници једнократне новчане помоћи, а према критеријумима, право на њу имају лица која се изненада или тренутно нађу у стању социјалне потребе, а да самостално нису у могућности да превазиђу тако незавидну економску ситуацију.

– Једнократна новчана помоћ у најчешћем броју случајева се одобрава за задовољење основних животних потреба – набавку неопходних ствари за домаћинство, животних намирница, средстава за личну и хигијену стамбеног простора, као и огрева, зимнице, обуће и одеће и за потребе лечења. За ове намене општина је током 2013. издвојила средства у износу од око 8,5 милиона динара, реализујући тако 1.049 захтева за помоћ, а у буџету за ову годину планиран је износ од 11.000.000 динара - каже Лековић.

Изразито неповољно социјално стање , Општина и Центар покушавају да, осим једнократном новчаном подршком, ублаже и програмом помоћи за незапослене самохране родитеље, којима се по важећем правилнику , исплаћује месечни износ од 10.000 динара за једно дете и додатних 2.500 за свако наредно, као и поделом вредносних ваучера за куповину основних животних намирница у износима од две до пет хиљада динара, у зависности од броја чланова заједничког домаћинства.

- Поводом новогодишњих и божићних празника, 520 социјално угрожених породица примило је вредносни ваучер, а за ове намене из општинског буџета издвојено је око 1,9 милиона динара. Право на ову врсту социјалне помоћи имала су вишечлана домаћинства са малолетном децом или инвалидним лицима без редовних месечних новчаних примања, самохране породице такође без редовних примања, као и старачка домаћинства у истој категорији, потом породице радника којима послодавци нису исплаћивали зараде дужи временски период, као и корисници сталне социјалне помоћи према списку Центра за социјални рад – истиче нова директорка ове установе.Она најављује и да ће нововарошка управа и Центар за социјални рад, у партнерству са општинама Пријепоље и Прибој, учествовати у реализацији пројекта „Помоћ у кући“, који средствима у укупном износу од око 200.000 евра, финансира ЕУ посредством програма EXCHANGE 4.

ТЕРЕНСКИ РАД

- Постојећа база корисника социјалне заштите је солидна, дугорочни циљ свакако ће бити израда социјалних карата, али за такав подухват и озбиљан посао тренутно немамо ни финансијских средстава, ни кадровског потенцијала, а ни прецизно дефинисано законско упориште. Оно што можемо и на чему ће ново руководство Центра инсистирати у нареддном периоду јесте појачани теренски рад. Мотив за деловање на овом пољу је чињеница да по месним заједницама постоје социјално угрожена лица која из различитих разлога нису у могућности да се јаве нашој установи и остваре право на неки од видова социјалне заштите – најављује директорка Центра за социјални рад Јелена Лековић, истичући да ће већ ових дана помоћ у овом сегменту рада потражити и од председника месних заједница како би лакше и брже евидентирали, а потом и обишли и помогли најугроженијима.