Вести

Комуналци добили "смећарку" за контејнере по селима

Министарство за заштиту животне средине поклонило је Комуналном предузећу „3.септембар“ специјализовано возило за одвожење санитарног отпада, капацитета 18 кубика. Камион-смећар чија је набавна цена око 24 милиона динара, користиће се за пражњење контејнера по сеоским месним заједницама.

„Смећарка“ марке „Форд“, има савремену надоградњу и поседује сву потребну пратећу опрему.

-Ново возило ће се примарно користити за пражњење више од 160 контејнера по селима, али ће по потреби „ускакати“ као испомоћ за одвожење смећа и санитарног отпада из око 220 контејнера од 1,1 кубик по граду и приградским насељима – каже Зоран Миросављевић, шеф радне јединице „Чистоћа и механизација“ у Комуналном предузећу “3. септембар“.

Он за „Варошке новине“ додаје да возном парку Комуналног недостаје још једно возило „подизач“, којим би се у значајној мери задовољиле потребе предузећа у сегменту одвожења санитарног отпада, што би у ширем смислу утицало да нам град и села буду чистији и „умивенији“.

Иначе, иста возила су крајем јуна добили и Пријепоље, Прибој и Сјеница. Из ресорног Министарства је тада поручено да ће нови камиони за прикупљање смећа, уз донацију нових контејнера и унапређење људских ресурса, бити гарант чистијих и лепших градова и општина.

-До краја године би требало да нам стигне и специјализовано возило за одвожење смећа мање кубикаже. Овај камион капацитета 10 кубика има вишеструку намену, али ће се превасходно користити за транспорт отпада из бочних и стрмих улица у граду којима велика 'смећарка' тешко или готово никако не може да приђе – најављује директор Комуналног предузећа Љубиша Недовић.

Он за наш лист појашњава да су средства у износу од око 15 милиона динара за набавку „мале“ смећарке обезбедили Министарство за развој недовољно развијених подручја и Општина Нова Варош.