Вести

ЛЕТОВАЊЕ О ТРОШКУ ОПШТИНЕ

Педесетак основаца из нововарошког краја  крајем јуна ће о трошку Општине Нова Варош летовати десет дана у Бечићима на црногорском приморју. Локална самоуправа је за ову намену и трошкове превоза из општинске „касе“ определила око милион динара. Програм бесплатног летовања малишана из породица слабијег материјалног стања, а којима је то први одлазак на море, установљен је прошле године на иницијативу градских челника.

- Општинска управа се определила да настави овај програм јер је то добар начин како да помогне материјално угроженим родитељима да и њихова деца осете благодети мора, као и да мотивише ђаке да буду добри и марљиви ђаци. Прошлогодишњу нашу  иницијативу да општина финансира летовање ђака подржао је и локални парламент, а захваљујући овом програму, лане је у Бечићима боравило 53 ученика првог разреда из свих школа у златарском крају -  истакао је предеседник општине Димитрије Пауновић приликом недавног потписивања уговора о наставку сарадње са руководством Дечјег одмаралишта „Златибор“, у чијем ће објекту у Бечићима и ове године бити смештени нововарошки малишани.

Уговор је у име ужичког туристичко-угоститељског предузећа потписао директор Владан Цупарић, који је подсетио да ће ова фирма и овог пута понудити неколико гратис-летовања, општини омогућити одложено плаћање, као и да ће ђаци, поред одличног смештаја и исхране у одмаралишту у Бечићима, моћи да рачунају и на богат рекреативни и културно-забавни програм и бесплатне часове пливања за све оне који нису савладали ову вештину.           

Организација око летовања ове године поверена је општинском Центру за социјални рад. У овој установи истичу да ће спискове сачинити у сарадњи са основним школама, по раније прецизираним критеријумима, како би право на бесплатно летовање искористили малишани из породица које нису у стању да исфинансирају ове трошкове, а које по детету, само за смештај и исхрану, износе преко 16.000 динара.

- Планирано је да овом хуманитарном акцијом поново буде   обухваћен узраст ученика првих разреда, али могуће је да се на списковима  евентуално нађу и ђаци другог разреда уколико буде било интересовања,  а испуњавају услове да досада нису били на мору и да су из материјално угроженијих породица. Било је и предлога да се бесплатно летовање прошири и на популацију  трећака и четвртака, али како тврде педагози и просветни радници, немогуће је због различитих интересовања и потреба, усладити успешан боравак за овако широк распон у годиштима деце  - напомиње директорка Центра за социјални рад Јелена Лековић.