Вести

ЛЕТОВАЊЕ О ТРОШКУ ОПШТИНЕ

Нова Варош - Педесетак основаца из нововарошког краја крајем јуна ће о трошку Општине Нова Варош летовати десет дана у Бечићима на црногорском приморју. Локална самоуправа је за ову намену и трошкове превоза из општинске касе определила око милион динара. Програм бесплатног летовања малишана из породица слабијег материјалног стања, а којима је то први одлазак на море, установљен је пре две године на иницијативу градских челника.

- Општинска управа се определила да настави овај програм јер је то добар начин како да помогне материјално угроженим родитељима да и њихова деца осете благодети мора, као и да мотивише малишане да буду добри и марљиви ђаци. Иницијативу да општина финансира летовање ђака подржао је и локални парламент, а захваљујући овом програму, у протекле две године је у Бечићима боравило стотинак малишана из свих школа у златарском крају - истиче председник општине Димитрије Пауновић, један од иницијатора идеје о бесплатном летовању првака.

Уговор о реализацији овог пројекат потписали су крајем прошле седмице Јелена Лековић, директор Центра за социјални рад (који посредује у спровођењу програма), Иван Младеновић, заменик председника општине Нова Варош , и Владан Цупарић, директор Дечјег одмаралишта „Златибор“ из Ужица, у чијем ће објекту у Бечићима бити смештени нововарошки првачићи. Цупарић је подсетио да ће и овог пута понудити неколико гратис - летовања, општини омогућити одложено плаћање, као и да ће ђаци, поред одличног смештаја и исхране, моћи да рачунају и на богат рекреативни и културно-забавни програм и бесплатне часове пливања за све оне који нису савладали ову вештину.

У ЦСР ускоро ће започети посао на сачињавању спискова потенцијалних кандидата за летовање и то ће урадити у сарадњи са основним школама, по прецизно дефинисаним критеријумима, како би право на бесплатно летовање искористили малишани из породица које нису у стању да исфинансирају ове трошкове, а које по детету, само за смештај и исхрану, износе 16.740 динара.

 

- Планирано је да овом хуманитарном акцијом примарно буде обухваћен узраст ученика првих разреда основе школе, а право на бесплатан боравак на мору имаће деца самохраних родитеља, малишани из породица које се налазе на евиденцији Центра за социјални рад, као и оних материјално угрожених чија деца до сада нису била на мору. Уколико остане слободних места, прилику да уживају на црногорском приморју имаће и малишани чији је један од родитеља незапослен уз доплату од 5.000 динара по детету, а ако су оба запослена мораће да издвоје средства од 10.000 динара - напомиње Лековић. Она каже и да ће првачићи пут црногорског приморја кренути 25. јуна и тамо боравити до 4. јула.