Вести

Милион динара за противградну заштиту

Чланови локалног Штаба за ванредне ситуације, на седници одржаној пре десетак дана, усвојили су План рада и финансирања система заштите и спашавања на територији општине Нова Варош за 2014. као и извештај о активностима и мерама које је ово тело спровело током прошле године.

На дневном реду састанка, којим је председавао командант штаба и председник општине Димитрије Пауновић (СНС), било је и планирање израде годишњег програма мера на смањењу ризика од поплава, који би, по новим законским прописима, требало да сачини свака локална самоуправа без обзира на степен плавног подручја, а на седници су се чуле и информације везане за активности на прикупљању и уништавању неексплодираних и убојитих средстава у златарском крају.

Окосницу будућег плана рада локалног Штаба за ванредне ситуације, чини укупно тридесетак активности и мера, међу којима се, између осталих, у првом годишњем кварталу издвајају: разматрање активности стручног тима на изради процене угрожености са активностима на изради планова заштите и спасавања из надлежности локалне самоуправе, питање реорганизације састава Штаба, анализирање стања и организовања и спровођења превентивних и оперативних мера заштите од пожара (са посебним освртом на стање у угоститељским објектима), анализирање рада Црвеног крста, као и оцена стања припреме за заштиту од града и снабдевеност противградних станица са ракетама у 2014.

- И у овој календарској години општина ће посветити пажњу и издвојити средства за противградну заштиту и куповину ракета, а за те намене биће опредељено око милион динара. Уколико буде било потребе, у овај сегмент уложићемо и више пара, иако локална самоуправа нема искључиву законску обавезу у овој области, али смо сви свесни значаја заштите усева у златарском крају, истакао је командант Штаба Димитрије Пауновић.

У плану финансирања система заштите и спасавања у овој години, који су чланови локалног Штаба за ванредне ситуације једногласно усвојили, поред инвестирања у противградну заштиту, значајну ставку заузимају и трошкови ангажовања оспособљених правних субјеката (у складу са обимом радова), за које ће бити издвојено такође око милион динара, основна обука становништва из области заштите и спасавање (планирана средства од око 350.000 динара), опремање и оспособљавање четрдесетак повереника Цивилне заштите и њихових заменика ( 300.000 динара), обука за 19 чланова Штаба за ВС (150.000), као и одржавање система за узбуњивање (200.000 динара за оперативни центар и периферне уређаје).

Након што су надлежни у локалној Ватрогасној јединици упознали чланове штаба о катастрофалном стању возног парка и опреме и прилично немарном односу надлежних у МУП-у, закључено је да се ресорном министарству упути допис са прецизним подацима и анализом стања и затражи помоћ у решавању овог проблема, а ако та врста ургенције не уроди плодом, да се потом општина евентуално укључи у набавку одређене опреме и наменског возила јер нововарошки ватрогасци за интервенције на располагању имају свега шест израубованих возила, од којих су два већ дуже време неупотребљива.

Признање појединцима и колективима

Поводом 1. марта, Светског дана Цивилне заштите, чланови Штаба за ванредне ситуације предложили су да новчане награде буду додељене Тому Млађеновићу из Бистрице (за испољену храброст приликом спашавања настрадалих у набујалој реци), као и Вукоју Пурићу и Миланку Дулановићу (за пожртвованост и ангажовање током ванредне ситуације 2012. године).

Предлог Штаба је и да се плакетом одликују и тим ватрогасно-спасилачке јединице и Дом здравља у Новој Вароши, који су се као колективи својим ангажманом истакли у пружању помоћи угроженима током трајања ванредне ситуације у општини.