Вести

МИНИСТАР ТОМИСЛАВ МОМИРОВИЋ НАЈАВИО НОВА УЛАГАЊА У ПУТНУ ИНФРАСТРУKТУРУ ЗЛАТАРСKОГ KРАЈА

Реконструисану деоницу пута од раскрснице на Браношевцу до центра Златара, у шта је држава уложила више од 100 милиона динара, обишао је и министар саобрћаја, грађевинарства и инфаструктуре Томислав Момировић. Он је том приликом најавио нова улагања у путну инфраструктуру златарског краја и изградњу кружног тока и петље на Браношавцу.Нововарошани су модерну саобраћајницу назали својим ауто-путем, јер управо је то жила куцавица њиховог краја која спаја општину са Сјеницом, али и омогућава туристима да лакше и брже стигну у срца планине која из године у године постаје све посећенија и управо је туризам окосница развоја овог краја.

 

– Пут је дужине око километар и иако није много дугачак од изузетног је значаја пре свега за мештане Нове Вароши. У ову деоницу уложено је 100 милиона динара, како би пут био изузетног кавлитета и по свим прописаним стандардима. Ширине је од шест до осам метара, а изграђене су и пешачке стазе као и постављена заштитна ограда. Он значи прозор у свет, али и извор живота. Значиће нова радна места, нове инвсетиције и додатни развој туризма на планини Златар и оно што је најважније веће плате за мештане, што је наш крајњи циљ – изјавио је Момировић.

 

Према његовим најавама, овде није крај инвестицијама у ову општину Златиборског округа, а за неколико месеци очекују се нова капитална улагања у путну инфратсруктуру.

 

– На пролеће почиње изградња кружног тока, који је преко потребан житељима, али и свима који пролазе кроз овај крај. План је да ти радови буду завршени у рекордном року, до краја лета следеће године – истакао је Момировић.Kолико је завршетак ове деонице значајан доказује и податак да је потражња за плацевима на Златару вишетруко увећана. Бројни инвеститори већ су изразили своје интересовање за улагање на планину Златар, тако да у односу на период од пре десет година слободних плацева скоро и да нема.

 

– Велика је потражња, а цене су вишеструко скочиле. Некада је ар земљишта на Златару коштао око 1.000 евра, а сада се не може наћи испод 5.000 евра и креће се до 10.000. Kуће су се некада продавале за 20.000 евра, а сада је њихова цена око 35.000 евра . Наша планина и природне лепоте којима обилује овај крај високо су позициониране на туристичкој мапи Србије, што потврђује и све већи регистрован број ноћења у приватном и хотелском смештају – казао је председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

 

Добра путна инфраструктира је један од основних предуслова за развој туризма на Златару, сматра заменик председника општине Бранко Бјелић. Он је изразио захвалност Влади Србије, што ће наредне године издвојити новац за изградњу кружног тока на Браношевцу, који ће имати вишеструки значај за ову општину.

 

Годинама је пут у кривинама изнад града задавао муке возачима, пре свега због успона, уског коловоза, непрегледних кривина. У зимским месецима је често долазило до застоја и стварали су се “чепови”. Пешаци – ђаци и мештани из насеља Милановц, Шанац и Бабића Брдо, те гости планине  сада могу да одахну, јер је пут безбедан за све учеснике у  саобраћају.