Вести

Новац за 27 удружења грађана

Из буџета општине Нова Варош биће суфинансирано 27 пројеката удружења цивилног сектора из области социо-хуманитарног рада, пољопривреде, противпожарне заштите, културе и заштите животне средине, а за те намене из локалне касе издвојено је 5,3 милиона динара.

Према речима заменика председника општине, Бранка Бјелића, општина Нова Варош континуирано улаже у рад цивилног сектора. Током последњих 6 година, из општинске касе издвојено је 57 милиона динара за суфинансирање и реализацију 41 пројекта удружења грађана.

Надам се да ћемо наставити успешну сарадњу и наредних година. Циљ је да у будућности још више подржавамо пројекте цивилног друштва, како би решавали круцијалне проблеме са којима се суочавају граађани – истакао је Бјелић.

Највише удружења за буџетски новац конкурисало је из социо-хуманитарне области и пољопривреде. Износи средстава којима је општина Нова Варош подржала удружења цивилног сектора која делују на њеној територији кретала су се од минималних 50 хиљада до 875 хиљада динара колико је добило Удружење произвођача јагодичастог воћа „Златни брег“  за пројекат “Унапређење воћарства на територији општине Нова Варош”.

Ово је значајан пројекат преко којег ће се поделити 100 000 садница малине сорте виламет за 50 младих регистрованих пољопривредних произвођача. Сваки од њих моћи ће да оснује засад од 10 ари земље под малином. Једна четворочлана породица може сама обрађивати 10 ари малина и на тај начин остварити додатни приход за свој кућни буџет – нагласио је Бранко.

За регионално Удружење мултипле склерозе Златиборског округа Ужице, општински новац много ће значити.

– Нажалост, број оболелих од мултипле склерозе је све већи. Ми смо ту да им помогнемо да се суоче са истином и да наставе да живе. Општина Нова Варош је уочила наш труд и финансијски нас подржала још први пут када смо им се обратили. Од тада је наша сарадња константна и хвала им на томе – истакла је Драга Петковић испред овог удружења.