Вести

Обновљиви извори енергије привлаче инвеститоре

Општина Нова Варош представила је средином прошле седмице на београдском аеродрому „Никола Тесла“ погодности инвестирања у овом делу Србије, са акцентом на промоцију обновљивих извора енергије као једног од значајнијих развојних потенцијала.

Централни догађај била је конференција „Чекирајте за боље пословање - инвестирајте у Србију“ , којом је обележен почетак четвртог циклуса националне кампање за промоцију улагања у нашу земљу, коју су покренули НАЛЕД и Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Учесници скупа, поред функционера Владе Србије, дела покрајинске администрације, угледних привредника, власника компанија и чланова дипломатског кора, били су и представници овдашње локалне самоуправе и још шест општина и градова који су последњи стекли НАЛЕД-ов сертификат о повољном пословном окружењу (Ковачица, Кула, Оџаци, Пирот, Рума и Смедерево). На панелу се разговарало на тему како привући инвеститоре и покренути развој и оцењено да је стварање повољне пословне климе неопходно како би Србија постала привлачна дестинација за улагања.

- Општина Нова Варош је посебно интересантна за улагања у области обновљивих извора енергије, као и на пољу аграра и туризма. Када би држава, кроз законодавни оквир, локалним самоуправама дала већу надлежност у раду у односу на централни ниво, многе од њих, нарочито оне из категорије неразвијених, повећале би шансу за убрзан развој и привлачење инвестиција, истакао је на конференцији Димитрије Пауновић, председник нововарошке општине.

У делегацији овдашње управе била је и шефица општинског одељења за привреду и локални економски развој, која подсећа да је Општина Нова Варош сертификат о повољном пословном окружењу добила јер је претходно испунила бројне услове, као што су отварање КЛЕР-а, унапређење квалитета рада локалне администрације, успостављање ефикаснијег система у издавању дозвола, адекватну инфраструктуру, као и транспарентну и стимулативну пореску и подстицајну политику. Испуњавањем свих ових, као и многих других стандарда, наша општина је постала спремнија за инвестиције.

- НАЛЕД-овом кампањом предвиђено је и да у наредних годину дана промоцију на београдском Аеродрому, у виду билборда постављених на најатрактивнијим позицијама, има свих седам локалних самоуправа са сертификатом о повољном пословном окружењу, а општина Нова Варош ће посебно бити фокусирана на представљање потенцијала у сегменту обновљивих извора енергије, као једног од занимљивијих за улагаче, каже Димитрије Пауновић