Вести

ОМАЖ СЛАВНОМ ВОЈСКОВОЂИ

Комад, у режији Александре Јоксимовић, заједнички позоришни подухват  Библиотеке “Јован Томић” и Удружења “Пленум”. Аутор пројекта Нера Човић

Најзначајнији фрагменти из живота војводе Петра Бојовића, од детињства у родним Мишевићима, преко славног војевања у чак шест ослободилачких ратова, све до његове изолације и смрти 19.јануара 1945.године, преточени су у позоришну представу “Сине, не дирај ми сабљу”,премијерно изведену у недељу 1.новембра у новарошком Дому културе, поводом прославе општинског празника. Комад, који је заједнички позоришни пројекат Библиотеке “Јован Томић” и Удружења грађана “Пленум”, написала је и режирала  Александра Јоксимовић, драматург из Београда, а извела га је група од четрдесетак нововарошких глумаца, музичара, рецитатора.

Ако је судити по изузетно емотивним и позитивним реакцијама публике,овај драмско-музички подухват очекује дуг и успешан позоришни живот, а мукотрпни двомесечни рад на  представи, очигледно да је уродио плодом. Драма је у најкраћем пратила животни пут великана, од рођења до смрти, али и заборав који је и даље надвијен над војводином часном личношћу. Посебан акценат, како наводе учесници пројекта, ставили су на људску страну чувеног војсковође, за кога су част и патриотизам биле највеће врлине, а слобода највећа вредност.

Даровити глумци, премда различите старосне доби, глумачког искуства и сензибилитета, деловали су као уигран тим свестан одговорности да учествује у својеврсном омажу једној од кључних историјских личности у српском народу. У улози војводе Бојовића, главног лика у представи одлично се снашао Небојша Радишић. Фехима Ибишбеговић , која је тумачила лик Петрове мајке Раде, изузетним глумачким умећем и испољеном снажном експесијом и емоцијом, публику је довела до суза, а запажене улоге остварили су и:  Милунка Чакаревић (која глуми Милеву, Петрову девојку ),Владимир Дулановић (Петров отац),Вук Шапоњић( Петров унук), Софија Поповић(Миона, његова девојка), Александар Бјелић(комшија и партизан), Жарко Топаловић (српски војник и партизан), Радисав Татовић  (генерали Макензен и Нојбахер). Симпатије публике побрали су и остали млађани глумци на сцени, а  да представа засија у пуном сјају, умногоме су допринели и Никола Бјелић, помоћник редитеља, Станко Никачевић, сценограф, Тамбурашки оркестар и Певачка група Дома културе, солисти на хармоници, фрули односно труби  Ердил Рујевић, Дарко Прелић и Мирко Обренић, као и рецитатор и вокал Енес Хаџимуртезић.

- Деценије заборава покривају заслуге једног од четворице славних војвода –Петра Бојовића, који се никада није постидео завичаја и свог скромног, сељачког порекла,  иако је војничким умећем и личном чашћу задивио читав свет. Позоришна представа, иначе, први озбиљан пројекат са овом тематиком припреман и изведен у нашем граду, али и окружењу, најмање је што смо могли да урадимо у част славној војводе – истиче директорка матичне Библиотеке Нера Човић, аутор пројекта и костимограф, без чије иницијативе, упорности и разборитости ова представа вероватно не би угледала светлост дана