Вести

Општина определила средства за радове у Акмачићима и Виловима

На изворишту Бјеланац замењене три деценије старе пумпе, док ће у Виловима у систем бити укључено извориште  Кадина вода. Општина помаже са 900.000 динара 

 

Око 350 домаћинстава у Акмачићима и Комаранима имаће уредније снадбевање водом, док ће око 140 кућа у Виловима решити проблем честих рестрикција захваљујући 1,5 милиона динара вредним радовима који се изводе у овом делу општине. Радове на водоводном систему у ова три села месне заједнице Акмачичи са 900.000 динара помоћиће општина, док ће остатат обезбедити Удружење грађана „Бјеланац“ које од недавно газдује сеоским водоводом и мештани.  

На изворишту Бјеланац у Ђенадића пољу ових дана приведени су крају радови на главном црпном постројењу, док ће посао у Виловима бити окончан до краја септембра. На Бјеланцу су замењене пумпе старе преко три деценије, па  мештани Акмачића и Комарана неће више кубурити са слабим притиском у славинама.

- Вода са извориште Кадина вода, капацитета 25 кубика, у наредних месец дана потећиће кроз сеоски водовод и решити мука мештане Вилова. Већина радова изводи се на мобу, а сеоска домаћинства дала су и по 50 евра у новцу. У помоћ нам је и овога пута прискочила општина, па ће радови на изградњи црпне станице и нових 700 метара водовода бити у року приведени крају – каже Дејан Војиновић(председник Месног одбора СНС), председник Савета месне заједнице Акмачићи и Удружења „Бјеланац“.

Радове су прошлог викенда обишли челници локалне самоуправе. Они кажу да села месне заједнице Акмачићи нису изузетак и да ће општина помоћи сваку акцију мештана да се реше комунални проблеми. 

 - Одлука да се право управљања са месних заједница пренесе на грађане или Комунално предузеће, унапредиће сеоске водоводе. Помоћи ћемо и око реконструкције тамо где водоводе преузму комуналци. Проширењем обима посла они ће добити прилику да додатно зараде – каже председник општине Нова Варош Димитрије Пауновић. 

 Иначе, бригу о близу 300 километара водоводне мреже у селима Акмачићи, Комарани, Вилови и Дрмановићи, у фебруару је  од месне заједнице преузело Удружење „Бјеланац“ које су формирали сами мештани. Ово је први сеоски водовод у општини који је, како закон налаже, добио новог  власника. У Бурађи, Бистрици и Божетићима планирају да сеоске водоводе уступе Комуналном предузећу „3. септембар“, и процедура је у току, док у осталим селима мештани још не могу да се договоре.

 - Сматрали смо да ће о сеоском водоводу најбоље да се старају његови корисници, што се показало као исправно решење. Захваљујући сопственим средствима и помоћи општине успели смо да у појединим сегментима за кратко време унапредимо водоводни систем, на задовољство корисника. Пронашли смо решење и за нередовне платише. Како је договорено на збору грађана, више нећемо подносити судске тужбе већ ћемо дужнике искључивати са водоводне мреже  – каже Дејан Војиновић.                                     

Сви потрошачи воду и даље добијају преко водомера, а цена кубика је 25 динара. Они уз месечни рачун плаћају и накнаду од 100 динара за одржавање водомера. 

            Удружење „Бјеланац“ од Месне заједнице је преузело и запосленог који ради на одржавању водовода у четири села.