Вести

ОПШТИНСКА КАСА под лупом ГРАЂАНА

Буџет од 621,8 милиона динара Развојни са инвестиционим трендом, сматрају општинари

Општинска управа је прошлог петка организовала јавну расправу о предлогу буџета за наредну годину Како би омогућила већу јавност и транспарентност у раду локалне самоуправе. Расправи је присустовало свега двадесетак грађана, углавном представника школа, јавних предузећа и установа, као и поједних Удружења и Омладинских организација. Скуп је обележило залагање директних сам индиректних корисника да се из Општинске касе дуже средстава Издвоји за развој пољопривреде, туризма, запошљавања, предузетништва, средњег образовања, културе и информисања, а да се мањи дио "колача" од планираног определи за изградњу путне инфраструктуре и спорта .

         Према нацрту предлога буџета, а који је представила Мирјана Ћировић, начелница службе финансијске при Општинској управи, у општинску касу би током 2016. године требало да се слије 621,8 милиона динара. Општинари Су будзет оценили као развојни са инвестиционим трендом. Тридесетак одсто од укупног буџета биће опредељено за активности и пројекте на пољу путне инфраструктуре - Укупно 150 милиона динара. Значајна средства уложиће се иу Локални економски развој, социјалну и дечју заштиту, комуналне делатности, развој туризма, унапређење спорта, Предшколско, основно и средње образовање ...

        - Пре него сто буџет за наредну годину добије своју званичну верзију, Важно је било да чујемо мишљење и сугестије грађана, који имају право да знају како се троше њихове паре и да активније Учествују у његовом креирању. Већ годинама уназад је слаб одзив грађанства на скуповима овог типа и то је штета јер су потребе велике, новца је увек недовољно и зато би било у заједничком интересу да раде приоритета дођемо у партнерству - казао је ЗАМЕНИК ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ Иван Младеновић, који је с листе приоритетних пројеката, осим изградње локалних саобраћајница, издвојио изградњу водовода и на подручју Амзића, Дрмановића, Буковика, канализационе мреже и постројења у приградским насељима, хидротехничких објеката и зграда у и граду по Селима, субвенције за пољопривреду ...

         Јавна расправа протекла је без значајнијих сугестија на то како је креиран Општински буџет. Учесници скупа сматрају поједини Да је требало да предвидети дуже став за пољопривреду и субвенције пољопривредним удружењима, посебно воћарима, иако је буџет за ове намене у 2016. скоро тростуко увећан у односу на лане. Недовољан је и буџет за културу јер Планирани приходи не обећавају "ружичасте" Културна програме и садржаје, оценили су посленици у култури. Било је сам примедаба да се из Градске касе издваја Недовољно средстава и за средње образовање, као и да Расподела средстава није најсрећније БУЏЕТСКИХ укомпонована ни када је у питању област информисања, уз оцену да се у овом сегменту Наша Општина "Цивилизацијски заостаје".

         - Мање пара за асфалт, више за привреду, да је један од предлога. Важно је улагање у путну инфраструктуру, али је кључно Инвестирање у развој привреде односно туризма, Аграра, предузетништва, отварања нових радних места - сматра један од учесника у јавној расправи Леку Колашинца, иначе, директор ОШ "Момира Пуцаревић" у Акмачићима.

          Представници општине упозорили су на тенденција смањења трансфера средстава из републичке касе, те да ће у перспективи Кључни магнет за привлачење став бити квалитетни пројекти, за чију израду, са друге стране, нема довољно иницијативе и кадровских капацитета, како да овдашњег слабашног невладиног сектора, тако и директних и индиректних корисника БУЏЕТСКИХ СРЕДСТАВА.

 

         Субвенционисање пројеката у области женског предузетништва биће Новина у програмском буџету за наредну годину.

 

         - Планирано је да проекти од овог сегмента буду подржани путем Општинског конкурса и то у средствима укупном износу од око три милиона динара. На овај начин стимулисаћемо Економско оснаживање жена и додатно унапредити област родне равноправности - истиче Димитрије Пауновић (СНС) Председник општине Нова Варош.