Вести

OSTVARENO 10.000 NOĆENJA

Nova Varoš - U hotelu „Panorama“, u periodu od 10. maja do 30.septembra, boravilo je 2.700 gostiju, koji su ostvarili blizu deset hiljada noćenja. Tokom prva četiri meseca otkako hotelom na Zlataru gazduje Opština Nova Varoš, posredstvom ovdašnjeg Turističko-sportskog centra, ostvaren je promet od oko 13,2 miliona dinara, od čega se u „kasu“ lokalne samouprave, na ime boravišne takse, slilo oko 216.000 dinara. Kada se u finansijskom pogledu podvuče crta, „Panorama“ je poslovala sa minimalnim dobitkom, a u radove na adaptaciji i uređenju objekta, opština je dosada investirala oko 38 miliona dinara.

Prema podacima iz izveštaja o poslovanju, „Panorama“ je na rashode, od sredine maja do kraja avgusta, morala da izdvoji 12.171.162 dinara, od čega najviše za plate ukupno 49 zaposlenih (oko 6,3 miliona dinara), slede troškovi kuhinje (blizu tri miliona dinara), i električne energije (oko 1,3 miliona dinara). Iz sopstvenih prihoda, izmireni su i komunalni troškovi, kao i usluge provizija, potrošnog materijala i telefona. Plate je u ovom periodu  redovno primalo 32 novozaposlenih, a za 17 preuzetih radnika redovno je uplaćivano „Rekreatursu“, ali se poslovodstvo nije pridržavalo ugovora i kasne sa isplatom zarada, te su januarsku platu primili tek prošlog petka.

 - Istina je da „Panorama“ nije ostvarila značajniji profit, što i nije bio motiv za njeno preuzimanje već da bude u funkciji, zadrži postojeće radnike i omogući otvaranje novih radnih mesta, ali generalno možemo biti zadovoljni rezultatima poslovanja, ako se uzme u obzir podatak da je ranije na mesečnom nivou pravila gubitke u iznosu od oko 2,5 miliona dinara. Popunjenost kapaciteta je takođe na zadovoljavajućem nivou, a najbolja poseta zabeležena je tokom maja kada je za dvadesetak dana ostvareno preko tri hiljade noćenja. Struktura gostiju profilisala se uglavnom na kategoriju ekskurzijskog, sindikalnog i sportskog turizma, a hotelom su prodefilovali turisti iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Smedereva, Novog Pazara, Trstenika, kao i iz Rusije, Ukrajine , Francuske – kaže Ivana Novaković, direktorka TSC„Zlatar“, ujedno i menadžerka hotela, najavljujući da se, prema dosada ugovorenim aranžmanima, dobra poseta očekuje i u nastupajućem periodu, naročito tokom novogodišnjih praznika. Prodaja za doček Nove 2014. je u toku, a posebno interesovanje vlada za trodnevni aranžman po ceni punog pansiona od 12.000 po osobi. Cene su, inače, pristupačne i za svačiji džep – noćenje sa doručkom košta 1.345 dinara, a samo prenoćišta sa boravišnom taksom  950 dinara. Jednodnevni pun pansion iznosi 2.140 dinara .

Inače, u proteklih nekoliko meseci u „Panorami“ je vrvelo kao u košnici, kako zbog gostiju, tako i zbog majstora različitih profila koji su gotovo danonoćno radili na adaptaciji  hotela. Radovi na uređenju objekta vredni su oko 38 miliona dinara, a među najznačajnije poslove ubrajaju se : kompletna adaptacija restorana, šanka, recepcije, prijemnog hola, postavljanje hidroizolacije na većem delu objekta, saniranje dela krovne konstrukcije, adaptacija personalnih prostorija i dela soba, zamena stolarije u smeštajnim jedinicama, restoranu i kuhinji, nabavka pedesetak televizora sa priključcima za kablovsku, kupovina sitnog inventara i osnovnih sredstava, kao i brojnih električnih uređaja, nekoliko bojlera...

- U toku su radovi na uređenju kongresne sale na trećem nivou, kapaciteta od oko 100 mesta, a  u planu je da do početka naredne godine  realizujemo i projekat adaptacije postojećeg bazena sa opremanjem mini velnes centra, uređenja još 14 soba i zamene kotlova za grejanje – najavljuje Novaković. Ona je posebno ponosna na činjenicu da je na Zlataru, u odnosu na isti period lane, za čak 46 posto povećan broj noćenja, za razliku od mnogih drugih turističnih destinacija koje su u ovom segmentu imale negativan trend.