Вести

ОТПАДНЕ ВОДЕ У КОЛЕКТОРУ

Неимари ужичког предузећа „Стабил про“ завршили су пре десетак дана радове на побољшању канализационог система у насељу Петловац и делу Браношевца. Инвестицију вредну око 24,5 милиона динара финансирали су министарства привреде и финансија и Општина Нова Варош. Захваљујући реализацији пројекта регулације фекалне канализације, око 30 домаћинстава у овом делу града коначно је добило прикључак на централну канализациону мрежу.

Радови,  започети пре девет месеци, обухватили су изградњу црпне станице Петловац са свом пратећом опремом, као и реконструкцију постојећег црпног постројења на Браношевцу. У оквиру пројекта урађен је и пумпни вод између две црпне станице и око 500 метара дугачак гравитациони цевовод у Петловцу. Ово приградско насеље до сада није имало регулисану фекалну канализацију. Део домаћинстава је био у систему одвода у реку Злошницу, док су други проблем канализације решавали неадекватним септичким јамама и одвођењем у оближњу реку и потоке.

- Изградњом црпних станица омогућено је да се сва фекална канализација која је загађивала и Злошницу и Златарско језеро, препумпа преко Браношевца у централни градски колектор. Када се заврши преостали део гравитационе канализације насеља Петловац, неће бити ниједног домаћинства ни привредног субјекта чија ће канализација отицати у Златарско језеро – каже Мирољуб Шапоњић, директор општинске Дирекције за изградњу, и додаје да су извршене функционалне пробе, констатовано је да је систем исправан и да функционише, а да ће се до краја септембра урадити и технички пријем након чега ће се постројења предати на управљање ЈКП „3.септембар“.

Овдашња Дирекција за изградњу је, иначе, испред локалне самоуправе пројекат регулације фекалне канализације у овом делу града кандидовала на конкурсу Министарства финансија односно привреде  у оквиру државног Програма мера за подршку развоја пословних зона у Србији. 

- Влада је овај програм покренула са циљем стварања повољних услова за привлачење страних инвестиција и отварања нових радних места, што је императив и у раду локалне власти. Општина Нова Варош је пројекат подржала са око два и по милиона динара, пре свега са циљем да помогне грађанима Петловца, као и да покрене процес уређења будуће пословне зоне на Браношевцу – истиче Димитрије Пауновић, председник Општине Нова Варош .