Вести

"Панорама” поново оживела

Нововарошка општина закупила, на планини Златар, хотел пред затварањем и уложила у реновирање око 100.000 евра.

Да локалним самоуправама нису везане руке кад треба обновити дотрајало или приватизацијом опустошено, сведочи пример из наше општине. Без обзира на скромн годишњи буџет (704 милиона динара) општинско руководство је одлучило да дугорочно закупи хотел „Панораму“ који је био пред затварањем, па знатним улагањима му врати некадашњи сјај. Све зарад опстанка туризма на Златару, угроженог посртањем овдашњих водећих туристичких здања. Златар је, као што се зна, после Златибора некад био најразвијенији туристички центар западне Србије. На хиљаде туриста склањало се из градске вреве у ову оазу столетних шума и чистог ваздуха, па хотел „Панорама“ и Рехабилитациони центар „Златар“, са затвореним базенима и мноштвом садржаја нису оскудевали гостима. Последњих година, међутим, наступило је тужно доба за златарски туризам: РХ центар, годинама је затворен и о власништву над њим траје судски спор између Фонда ПИО и државе, а 44 године стар хотел „Панорама“, чији је власник београдски „Рекреатурс“, услед дотрајалости и небриге пролетос се нашао пред затварањем. Председник општине Димитрије Пауновић (СНС) објашњава да је зарад напретка целог краја ваљало туризам Златара хитно покренути, што су и у стратешким развојним документима зацртали, дакле пропадање водећих објеката зауставити.

– Прво смо тражили решење за РХ центар, али ту још траје спор о власништву пред Врховним касационим судом. О судбини хотела „Панорама“, који је само повремено радио, током девет месеци преговора са „Рекреатурсом“ најпре смо настојали да га они улагањима уреде и оживе, али пошто нису били у могућности, договорили смо да општина Нова Варош узме „Панораму“ у десетогодишњи закуп. Обавезали смо се да током закупа у реновирање уложимо 240.000 евра. Од почетка маја ове године преузели смо тај хотел, па из буџета у његово реновирање уложили око 100.000 евра, с намером да цео уговорени износ инвестиција испунимо већ у овој години. Општински буџет је скроман, али су улагања у туризам од животног значаја и ту нема компромиса, а уложено ће нам се вратити на више начина. Имамо и обећања из сектора за туризам Министарства привреде и финансија да ће нам помоћи у реновирању соба и базена „Панораме“, као и уређењу инфраструктуре. А ове наше напоре за развој Златара помогао је и бивши кошаркаш Жељко Топаловић који је недавно отворио модеран хотел на овој планини са 70 лежаја – казује Пауновић, који је лично помагао запосленима у радовима на уређењу „Панораме“. Обишли смо „Панораму“ где су резултати реновирања већ приметни, а и туристи се враћају том хотелу. Ту су сада смештени млади кошаркаши из Русије, припремају се на теренима у боровој шумици крај хотела на надморској висини од 1.200 метара. Има гостију и из Београда и Новог Сада, заљубљеника у Златар који се радују новом почетку овог здања. Хотел води млада директорка Туристичко-спортског центра „Златар“ Ивана Новаковић, по читав дан посвећена напретку „Панораме“ који већ стиче услове за три звездице.

– Током ова два месеца у хотелу је преуређен ресторан, хол, рецепција, шанк, кухиња, део вешераја, тераса, набављени нови кухињски апарати, умивени терени, сређена околина. Педесет пет соба је опремљено плазма телевизорима, уведен је кабловски ТВ програм и бежични интернет. Тек предстоји реновирање соба, а припремили смо и пројекат обнове затвореног базена и градње велнес центра. За зиму спремамо ново скијалиште са топовима за вештачки снег, жичарама и пратећим садржајима, даћемо бесплатан ски-пас онима који су током лета боравили у „Панорами“. Хотел се буди, у мају је остварио 3.500 ноћења, али зарада на почетку није пресудна: циљ је да „Панорама“ оживи и да њених 48 запослених (од којих су 28 новопримљени) имају обезбеђена радна места и егзистенцију. А навалу гостију очекујемо кад нови садржаји заживе – објашњава Ивана, док њен сарадник Ђорђе Обућина додаје да им од гостију већ стижу резервације боравка: пре свега за јесен и зиму, а има и неких за мај следеће године.