Вести

ПОДРШКА ИНВЕСТИЦИОНИМ ПРОЈЕКТИМА

      Сенад Махмутовић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, посетио је пре неколико дана општину Нова Варош и са градским челницима разговарао о моделима успостављања чвршће сарадње, у чијем би фокусу била значајнија подршка државе златарском крају на пољу развоја аграра, али и пројеката из области туризма и заштите животне средине.

          - Министарство пољопривреде је током 2013. у  општину Нова Варош инвестирало преко 12 милиона динара и то кроз подршку пројектима у области изградње сеоских путева, пречишћавања отпадних вода и програмског планирања. Фокус министарства за наредну годину биће померен ка финансирању инвестиционих пројеката у области аграра, а не издвајање средстава за реализацију тешко контролисаних такозваних  необојених активности. Уместо популистичких мера, којима се само чува социјални мир пољопривредних произвођача, пажња државе биће усмерена на конкретну помоћ као што су набавка квалитетног садног и семенског материјала, ђубрива или горива – казао је Махмутовић, и истакао да би Нова Варош требало да инсистира на пројектима из области сеоског туризма у коме кључну улогу имају регистрована пољопривредна газдинства, као и на различитим  програмима помоћи на пољу сточарства.

           Сумирајући резултате рада у години која је на измаку, као и учинак досадашње сарадње Министарства пољопривреде и овдашње локалне самоуправе, оцењујући је као успешну, председник општине Димитрије Пауновић истакао је да златарски крај има огромне потенцијале у аграру, посебно у производњи здраве хране.

           - Пољопривреда је за нас стратешка делатност, како због великог броја произвођача, тако и због природних и географских услова који погодују у гајењу не само уобичајених, већ и појединих ендемичних и заборављених култура, као што су хељда и спелта. Као што смо заштити географско порекло златарског сира, исти процес смо започели  и када је у питању хељда. Упоредо преговарамо и са неколико улагача заинтересованих за производњу ове готово изумрле житарице, а узгајивачима ћемо обезбедити сигуран пласман, пружити стручну и сваку другу помоћ да евентуално започну производњу или је прошире и унапреде – рекао је, између осталог, председник Пауновић државном секретару Махмутовићу, изражавајући наду да ће ови, као и бројни други пројекти (посебно у области енергетике , туризма, екологије, водоснадбевања) у будућности бити значајније подржани од стране државе и ресорних министарстава.

            Следећи  сусрет представника Министарства пољопривреде и нововарошке општине планиран  је, иначе,  већ за другу половину јануара наредне године, а ову посету златарском крају Сенад Махмутовић је искористио да Основној школи у Јасенову поклони један лап-топ рачунар, који је у име ове образовне установе примила директорица Душица Поповић.