Вести

ПОДРШКА ПРОГРАМУ СТРУЧНЕ ПРАКСЕ

Програм  намењен незапосленим лицима са подручја златарског краја који се први пут стручно оспособљавају за занимања стечена током школовања, уз месечну новчану надокнаду од 10.000 до 14.000 динара

Општина Нова Варош и Национална служба за запошљавање расписали су јавни позив за реализацију програма стручне праксе у 2015. години. Програм је намењен незапосленим лицима са подручја златарског краја који се први пут стручно оспособљавају за занимања стечена током школовања, са правом да након обављене праксе полажу стручни испит о трошку послодавца.

Програм траје до шест месеци за незапослене са средњим образовањем, до девет са вишом или високом трогодишњом школом и до 12 месеци за особе са најмање четворогодишњим високим образовањем односно седмим степеном спреме.

- Током трајања  стручне праксе ангажована лица примаће месечну новчану надокнаду чија висина зависи од степена стручне спреме. Тако ће по 10.000 динара примати лица са средњим образовањем, 12.000 са вишим и по 14.000 динара са високим образовањем – каже Јелена Лековић, координатор у реализацији локалних програма активних мера запошљавања који се спроводе у сарадњи са пријепољском филијалом НСЗ.

Према условима конкурса, право учешћа у реализацији програма стручне праксе могу остварити послодавци под условом да припадају јавном или приватном сектору са седиштем на територији нововарошке општине, они који уредно измирују обевезе по основу пореза и доприноса, као и раније уговорених обавеза према НСЗ, да имају најмање једно запослено лице, да ангажују искључиво лице са евиденције тржишта рада на период у зависности од степена стручне спреме, као и да имају ментора који ће пратити рад ангажованог лица... Послодавац је, између осталог, дужан и да стручно оспособљава незапослено лице у дужини трајања уговорене обавезе, што подразумева самостални рад у струци, као и да доставља извештаје о присутности ангажоване особе и положеном стручном испиту.

  Селекцију незапослених која ће бити укључена у програм обавља Општина у сарадњи са послодавцем.

- Програм стручне праксе само је једна од мера локалне самоуправе којим се подстиче запошљавање.Планирано је да за његову реализацију из општинског буџета буде издвојено десетак милиона динара, захваљујући чему би до привременог, а мо\да и сталног  запослења требало да дође преко 50 наших суграђана са евиденције тржишта рада. Конкурс за овај програм отворен је до утрошка планираних финансијских средстава  – истиче Лековић и напомиње да је ових дана расписан и други конкурс у овој области. Реч о јавном позиву незапосленима са територије општине Нова Варош за доделу субвенције са самозапошљавање.

Право учешћа имају лица са евиденције тржишта рада која имају завршену обуку за започињање сопственог бизниса. Додељује је у једнократном новчаном износу од 160.000 динара односно 200.000 за инвалидна лица и то за оснивање радње, задруге или другог облика предузетништва, као и за оснивање привредног друштва уколико оснивач у њему заснива радни однос. Незапослени који оствари право на субвенцију за самозапошљавање у обавези је да обавља регистровану делатност најмање годину дана.

Општина Нова Варош је једна од активнијих локалних самопурава на пољу подршке програма запошљавања и из буџета за 2015. годину издвојиће око 15 милиона динара за програме стручне праксе, самозапошљавања и јавних радова.

- Лане се у златарском крају запослило близу 750 лица од којих је готово половина до посла дошла захваљујући општинским субвенцијама за отварање нових радних места. У последње три године у програме подстицаја запошљавања уложено је око 90 милиона динара, а позитиван тренд на овом пољу биће за локалну власт  императив и у наредном периоду – каже Димитрије Пауновић, председник општине Нова Варош .

 

 Према подацима Националне службе за запошљавање, на евиденцији тржишта рада налази се 2.250 Нововарошана, док је на нивоу регије без посла укупно 18.980 лица, што је за 4,4 одсто мање у односу на прошлу годину.