Вести

Подршка за енергетски план

          Општина Нова Варош добила је подршку на конкурсу за добијање стручне помоћи у области стратешког планирања и управљања финансијама, који је спроведен у оквиру програма EU EXCHANGE 4. „Зелено светло“ донатора, у виду стручне подршке, овдашња управа, изборила је у конкуренцији 25 градова и општина у Србији аплицирајући са пројектом израде локалног енергетског плана.

         Нова Варош ће кроз овај пројекат дефинисати стратегију и прецизирати енергетске пројекте, а у њиховој реализацији биће укључена на партнерским основама са инвеститорима како би, кроз коришћење ресурса којима обилује на својој територији, обезбедила дугорочан одрживи развој . Постојање оваквог документа је, иначе, кључно за будуће разговоре са потенцијалним улагачима на пољу енергетике.

         Просторни план Нове Вароши дефинисао је све слабости тренутног енергетског система општине који се огледају у : нерационалној потрошњи због недовољно енергетских објеката, незадовољавајућем квалитету испоручене енергије, неусклађености потреба и снабдевања енергијом на читавом овом подручју, као и веома малој искоришћености обновљивих извора енергије. Само грубом анализом дошло се до податка да је ниво годишње потрошње енергије у златарском крају несразмерно велики и то електричне енергије око 50 милиона киловат сати, топлотне из фосилних горива око 15 милиона, и енергије сагоревања огревног дрвета око 20 милиона киловат сати, што је петина од укупне годишње производње Лимских хидроелектрана , која износи око 450 милиона киловат сати.

         Велики енергетски потенцијали нововарошке општине, са друге стране, су у изградњи Реверзибилне ХЕ Бистрица 2, са инсталисаном снагом од 680 мегавати, као и изградња низа малих хидроелектрана снаге од 100 киловати до два мега вата. Потенцијал сунчеве енергије је знатно већи од европског просека, а значајан ресурс је и енергија ветра јер мешање утицаја медитеранске и континенталне климе доводи до струјања ваздуха погодног за изградњу ветрогенератора. Заменом енергената на бази фосилних горива са дрвном био масом, знатно би се смањили трошкови производње топлотне енергије, као и штетни утицај на животну средину. Све ово указује на нужност планског деловања, а први корак на том путу је управо израда Локалног енергетског плана, за који ће се добити комплетна стручна подршка донатора.

         Иначе, подршку програма EXCHANGE 4, који финансира Европска унија, а у сегменту локалних енергетских планова, добиле су још општине Ћуприја, Параћин и Пирот.