Вести

ПОСАО ЗА 126 НЕЗАПОСЛЕНИХ

Општина Нова Варош доделила је субвенције у новчаном износу од по 300.000 динара по радном месту за педесетак послодаваца са подручја златарског краја, чиме је омогућено запошљавање 126 незапослених лица пријављених на евиденцији тржишта рада.

- Отварање нових радних места и стварање повољнијег привредног амбијента су приоритети у раду локалне самоуправе. Финансијска подршка послодавцима од стране општине подстицај је привредницима да у условима економске кризе опстану, ојачају капацитете, повећају обим производње и подигну квалитет услуга – рекао је председник општине Димитрије Пауновић на свечаности уприличеној пре два дана у Дому културе поводом уручења уговора о додели субвенција послодавцима за отварање нових радних места. Председник је, том приликом, поручио овдашњим привредницима да је локална самоуправа њихов поуздан партнер, као и да би у наредном периоду, и поред отежаних услова пословања, требало храбрије да се ухвате у коштац са новим пословним идејама и изазовима, а који би евентуално имали упориште у производњи здраве хране, прерађивачкој индустрији и слично.

Скупу је присуствовао и директор пријепољске филијале Националне службе за запошљавање Драгиша Симовић, који је изнео податак да се Општина Нова Вароши налази на списку три локалне самоуправе у Србији која је за програм запошљавања током 2013. издојила највише финансијских средстава.

- Реч је о износу од око 30 милиона динара за текућу годину , а планирано је да исти износ за подстицај запошљавања буде опредељен и у 2014. У условима када се у нововарошком крају претходних неколико година бележи пораст незапослених, ово је и једини начин како да се, уз подршку државе и НСЗ , овај проблем бар ублажи – оценио је Симовић.

Право на субвенцију од по 300.000 динара по сваком новозапосленом, коју општина исплаћује у две рате, имали су послодавци са ликвидним пословањем у претходном периоду, као и они који нису отпуштали раднике најмање пола године пре подношења захтева за субвенцију. Највише радника овог пута запослили су фирме“Златаршпед“ и Трговина „Авдић“ – по 19.