Вести

Посао за 31 Нововарошанку

Општина Нова Варош определила је из буџета за 2014. око 15 милиона динара за субвенционисање послодаваца који отварају нова радна места. Новчани износ од по 300.000 динара по новозапосленом лицу са евиденције тржишта рада до сада је добило 25 послодаваца, чиме је омогућено запошљавање 80 Нововарошана, а до краја реализације овог програма, биће упослено још двадесетак наших суграђана. На значајну финансијску подршку, укупно вредну 9,3 милиона динара, ове и наредне године моћи ће да рачуна и текстилно предузеће „Санатекс“ из Сјенице, у чијим је производним халама на пословима шивења засада упослена  31 припадница женског пола из  златарског краја.

Ова изузетно успешна фирма, чију окосницу производног програма чине женско интимно рубље и кућни текстил, најуспешнији је извозник у Златиборском округу. Преко 95 посто прихода је активни страни новац, што је и разумљиво јер је готово у потпуности усмерена на европско тржиште – највише ка Немачкој, као партнер чувеној робној марки „Трујумф“, иначе, мултинационалној компанији која широм света запошљава преко 48.000 радника. У два фабричка погона, смештена у близини централне градске зоне на простору од око 17.000 метара квадратних, шије се и женско интимно рубље које се у Словенији продаје под такође чувеном марком „Лисца“, а „Санатекс“ успешно сарађује и са ариљским „Јасмилом“. Власник фабрике Мехо Нишић у приватни бизнис се упустио почетком 90-тих, у време када је то у Србији био пионирски посао. Почео је у изнајмљеном објекту, са неколико шиваћих машина и исто толико радника, и за нешто више од једне деценије успео је да направи текстилно чудо у овом делу Републике. Данас ова породична фирма запошљава 520 радника, углавном жена, а осим управне зграде, два погона и возног парка  у свом поседу има и преко 1.000 савремених машина различитог профила. У њој и око ње све је модерно, уређено, стандардизовано до последњег детаља. Од љубазнг портира, до власника и менаџмента који су фокусирани искључиво на бизнис, уговоре, квалитет робе, стандарде и добијању „битке“ и опстанку на иностраном тржишту.

-Годишњи обим производње премашује цифру од око пет милиона евра. Месечно се у нашим фабричким халама уради око 160.000 јединица, од чега највише за немачког партнера – око 90.000. Кључ успеха „Санатекса“ је свакако извозна орјентација, а пословна девиза захваљујући којој опстајемо је знање, ред, рад и дисциплина. Оно што нам недостаје је радна снага и проширење капацитета. Зато смо и успоставили партерство са Општином Нова Варош са визијом да већ средином наредне године евентуално отворимо погон и у вашем граду, у којем би упослили оптимално педесетак радника. Крајњи исход ове пословне идеје зависи од тога да ли ће Нововарошанке упослене у Сјеници успети да се обуче на пословима шивења у мери да тај посао могу самостално да обављају - истиче Санел Нишић, генерални менаџер „Санатекса“, који тврди да запослени редовно примају плату, а да висина зараде зависи од броја радних дана, реализације норме и учинка. Он каже и да су изузетно задовољни  како се одвија  сарадња са општином Нова Варош, посебно спремношћу и енергичношћу њеног председника да подржи приватни сектор и запошљава људе.

У чињеницу да је фабрика Нишића право изненађење на овим просторима, посебно у условима када је тексилна индустрија већ дуже време „на коленима“, уверио се и председник нововарошке општине Димитрије Пауновић, који је недавно посетио ову фирму и разговарао са пословодством и нашим суграђанкама које у њој раде. Оне су, генерално, задовољне условима рада, зарадама, као и односом претпостављених и пријемом у нову средину. Међу Нововарошанкама у „Санатексу“ има  и високо образованих кадрова, које су због немогућности  запослења  у струци, пристале да обављају и послове шивења, на којима, иначе, немају никаквог радног искуства.

- Отварање нових радних места, привлачење инвестиција  и подршка привреди остају приоритети у раду актуелне општинске власти. На овом пољу наставићемо да делујемо и у перспективи, како у виду финансијске подршке програму  подстицаја запошљавања, тако и свим ресурсима у имовини са којом општина располаже. Пример „Санатекса“ уверава нас да смо на добром путу, и овом предузећу, као и свим другим потенцијалним улагачима у златарски крај, пружићемо снажну  подршку и омогућити што повољније услове и амбијент за инвестирање – каже председник Пауновић, који, иначе, тврди и да је спреман да са појединим одборницима опозиције (који су субвенције послодавцима окарактерисали као „лакрдију“ ) полемише о ефектима мера акционог плана  запошљавања, али само на основу званичних података НСЗ о тренду стопе незапослености у нововарошком крају у периоду од 1. јануара прошле до краја ове године, откако је почела његова примена. – Или је, можда, требало да наставимо да примењујемо модел претходне власти да не радимо ништа на пољу оживљавања привреде и отварања нових радних места, како би избегли могућност да погрешимо – каже Пауновић.