Вести

ПОВРТАРИМА 20 ПЛАСТЕНИКА

Турска агенција за међународни развој и сарадњу (ТИКА) определила је за Општину Нова Варош донацију од 20 пластеника са пратећим заливним системом. Помоћ је вредна близу 31 хиљаду евра, а савремени пластеници су пре неколико дана распоређени власницима газдинстава на подручју златарског краја који су одабрани путем општинског конкурса за доделу опреме за биљну производњу.

На платоу испред општинског Рециклажног центра смештеном у насељу Браношевац прошле суботе допремљени су пластеници типа ХЕРМЕС 5 , са металном конструкцијом, системом наводњавања “кап по кап”, пумпом и посудом за воду од 500 литара. Након потписивања уговора, пластеници су подељени овдашњим повртарима у  присуству представника ТИКЕ и Општине Нова Варош.

- Очекујемо да ће Нововарошани који су данас преузели пластенике максимално искористити могућности које пружа оваква опрема, а све са циљем њиховог економског оснаживања. У оквиру овог пројекта је, иначе, у протекле две године широм Србије  подељено укупно 200 пластеника – рекла је у изјави за наш лист Ерна Шећерагић, асистент при ТИКИ. Она је подсетила да је ово трећа донација Владе Турске Новој Вароши, која је посредством ове развојне агенције у претходне четири године подржала реконструкцију Техничке школе и куповином санитетског возила помогла овдашњем Дому здравља. ТИКА, иначе, у Србији делује од 2009. и отада је реализовала бројне пројекте, пре свега у области образовања, културе и здравства, а у протекле  две године се фокусирала на подршку пољопривредне производње.

Будући корисници пластеника  задовољни су донацијом. Њих 20 је, иначе, претходно испунило потребне услове локалног конкурса, уз обавезу да пластенике држе у наредних пет година . Један од произвођача који је изборио право на донацију  Бобан Лековић из Радоиње каже да пре овога није конкурисао за помоћ у набавци пољопривредне опреме и да ће очекује да ће му производња нарочито крупнијих повртарских  култура у пластенику  нешто већем од једног ара  попунити кућни буџет.

- Надамо се да ће корисници донације на прави начин искористити капацитете пластеника и савремене пратеће опреме за наводњавање и допринети унапређењу повртарске производње у нововарошком крају која није заступљена у довољном мери, а има потенцијала – рекао је приликом расподеле донације Димитрије Пауновић, председник општине Нова Варош. Он се захвалио Влади Турске и Агенцији ТИКА што су препознали значај улагања у златарски крај, нарочито на пољу развоја аграра.  – ТИКА је отишла и корак даље и овом донацијом подржала напоре локалне власти да грађанима обезбеди услове за сигурнију егзистенцију и бољу зараду – сматра председник Пауновић.