Вести

ПРИОРИТЕТИ ЈАЧАЊЕ КАПАЦИТЕТА И ЧВРШЋА САРАДЊА

Радна група ангажована на изради Стратегије социјалне заштите, као кровног документа са кључним смерницама за развој локалне социјалне политике, предвођена менторкињом Бранкицом Јеремић, интезивирала је у протеклих месец и по дана своје активности, током којих је обликовала нацрт овог стратешког документа. „Кораци до промена“ назив је радионице недавно одржане у хотелу „Панорама“ на Златару, на којој су учесници скупа као приоритете препознали јачање капацитета социјалне заштите, подршку грађанима у социјалним ризицима и потребу успостављања партнерства у заједници.

Општински тим, формиран решењем председника општине Димитрија Пауновића, а у чијем су саставу представници Центра за социјални рад, локалне самоуправе, Дома здравља, Националне службе за запошљавање, образовнно-васпитних установа, медија и удружења грађана, дефинисали су, осим стратешких приоритета, и конкретне активности које би на овом пољу требало предузети у периоду од 2015. до 2020. како би систем социјалне заштите одговорио на потребе грађана у нашој заједници. У оквиру првог приоритета, чланови радне групе препознали су нужност јачања капацитета локалне самоуправе која има лидерску позицију у креирању, примени, праћењу и процени ефеката социјалне заштите на локалу.

– Због бројних и сложених социјалних проблема, мрежа пружалаца социјалне заштите мора бити проширена на друге секторе како би се променила устаљена пракса да је Центар за социјални рад искључиво одговоран за социјалну бригу о грађанима. Аргумент који то оправдава може се наћи и у чињеници да је однос између стручних радника ЦСР и броја становника у општини Нова Варош далеко нижи испод републичког просека. Подаци говоре да је удео корисника социјалне заштите у укупној популацији становника око шест процената, а у ЦСР су ангажована само четири стручна радника, тако да један социјални радник у просеку пружа услуге за 738 корисника – подсећа менторка Бранкица Јеремић из лиценциране агенције „Воx Попули Цонсултинг“.

Као други приоритет препозната је подршка грађанима у социјалним ризицима, а у оквиру ње четири групе – стари, деца и млади, одрасли у социјалним ризицима и породица. Дефинисане су и кључне активности на овом пољу, а као најзначајнија реалност у планирању и одрживост предложених услуга.

- Већ сада, а посебно у перспективи, велики проблем у нашој општини је брига о старима, посебно на сеоском подручју где просечна старост житеља углавном прелази старосну границу од шест деценија. У овој години рођено је свега 66 беба, исељавање становништва је све учесталије, тако би Нова Варош већ за десетак година могла да промени назив у „стару варош“ – оцењено је на скупу у „Панорами“, на којем је апострофорано да се трећи статешки правац односи на успостављање партнерства у заједници. Оно пре свега подразумева унапређење комукације у локалној средини и повећање нивоа информисаности грађана како би били у прилици да се упознају са правима и начинима за њихово остварење.