Вести

ПРИОРИТЕТНИ ПУТЕВИ ПРОХОДНИ

Одржавање приступних путева у надлежности мештана, којима је зимус подељено 14 тона нафте за механизацију

Обимне  снежне падавине у првих десетак дана фебруара стварале су бројне невоље житељима нововарошког краја, а због сметова на сеоским путевима пар дана није било наставе у школама у Јасенову, Акмачићима и Божетићима. Снежна вејавица задавала је главобоље и путарима, као и надлежнима у нововарошкој Дирекцији за изградњу, која је током зимских месеци задужена за функционисање службе  за чишћење и одржавање око 630 километара локалних путева и општинских саобраћајница.

 Највише проблема задавао је ветар који је на превојима и усецима правио снежне сметове од преко метра и по. Најозбиљније је било у Јасенову, на деоници Плоче-Јаџићи-Ремовићи-Недовићи, у дужини од око 13 километара, као и у Горњем и Јасеновачком Трудову, у којима су, да мука буде већа, углавном старачка домаћинства немоћна да се носе са временским неприликама. Слична ситуација је била и ка Ојковици и Тисовици и у брдима изнад Златарског језера, али је сада стање нормализовано и сви приоритетни путеви су проходни  – каже директор Општинске Дирекције за иградњу Мирољуб Шапоњић. Он подсећа да се према плану рада зимске службе чисте само приоритетни правци, а да приступне путеве морају одржавати сами мештани, којима је општина током ове зиме досада поделила око 14 тона нафте за тракторе, скипере и другу лакшу механизацију, што је коштало око миллион и по динара.

Према речима директора Дирекције, невоље због лоше очишћене деонице државног пута Кокин Брод-Јасеново-Бела Река има око хиљаду и по мештана који гравитирају ка овом делу општине.

– Овај путни правац одржавају „Путеви Србије“ и по њиховом правилнику он је сврстан у саобраћајницу трећег приоритета те се тако чисти лоше и спорадично. За мештане овог подручја овај пут је, међутим, приоритет и „жила куцавица“ и зато смо небројено пута интервенисали код надлежних у овом јавном предузећу, али су на наше молбе извођачи углавном остајали неми – подсећа Шапоњић, уз оцену да до сада није било значајних притужби грађана на чишћење улица у граду, за које је задужено Комунално предузеће „3.септембар“. Комуналцима муке задају стрмије улице нарочито оне на рубним подручјима града , као што су делови Шанца, Вионика, Петловца и Махале.

Стање на путевима и чишћење локалних саобраћајница била је једна од тема о којој се у протеклих неколико дана разговарало и на три одржане седнице Штаба за ванредне ситуације. Након детаљне анализе, донета су два закључка : да се, у циљу рационализације трошкова , путеви по селима чисте тек након престанка падавина, као и да Дирекција за изградњу сачини нови, ревидирани план рада службе чишћења током зимских месеци.

- Од почетка зиме до данас општинске саобраћајнице су у просеку чишћене пет до шест пута, што је коштало око 4,3 милиона динара. Укупан  буџет за ову намену је осам милиона динара, али би можда требало размишљати у правцу да током 2016. ова средства буду увећана или да се засеочки путеви престану чистити – рекао је на последњој седници Штаба Мирољуб Шапоњић.