Вести

ПРИЗНАЊА ЗА ХРАБРОСТ И ПОЖРТВОВАНОСТ

Свечаном седницом, на којој су заслужним појединцима и колективима уручена признања и новчане награде, Општина Нова Варош и Штаб за ванредне ситуације обележили су 1.март – Светски дан цивилне заштите. На скупу одржаном пре два дана у згради СО, о значају и обележавању овог датума говорили су председник општине и комадант Штаба Димитрије Пауновић и начелник општинског Штаба за ванредне ситуације Радивоје Бујишић.

Они су подсетили да обележавањем овог датума желе да утичу на подизање свести локалног становништва о значају њихове припремљености и познавања безбедосних и заштитних мера у случају елементарних непогода, техничко-технолошких и других опасности и несрећа. - Ово је и дан који посвећујемо онима који су своје животе подредили туђим животима.

Прилика је да им се данас специјално захвалимо, а морална обавеза нам је да себе и друге стално подсећамо на њихову хуманост, племенитост, несебичност и храброст, јер вредни смо онолико колико смо спремни да помогнемо другима – казао је, између осталог Бујишић, након чијег обраћања је председник општине уручио новчане награде и признања заслужним појединцима и колективима. За изузетне подвиге током спашавања угроженог становништва и материјалних добара у поплављеном подручју Обреновца, захвалницу и новчану награду у износу од 20.000 динара добили су Ратко Луковић, Игор Шуњеварић, Душко Гојгић и Милисав Бјелић, а у истој категорији признања и новчана подршка од 10.000 динара уручена су и спасиоцима Марку Обућини, Милоју Ковачевићу, Мустафи Коленовићу и Горану Бјелановићу.

Штаб за ванредне ситауације доделио је захвалницу Специјалном резервату „Увац“ ДОО за посебне заслуге у пружању помоћи приликом евакуације и спасавања угроженог становништва, као и у расподели хуманитарне помоћи и лекова током трајања акције заштите од спасавања од поплава на територији обреновачке општине.

Признање је у име колектива примио директор Резервата др Бранко Бјелић. - Ваша храброст и пожртвованост заслужују поштовање читаве заједнице и најбољи су пример како се лични интереси подређују вишим циљевима – поручио је добитницима признања председник Пауновић, захваливши се и члановима општинског Штаба за ванредне ситуације на значајном ангажману и успешном раду током протекле године. Иначе, свечаности доделе награда претходио је радни део седнице Штаба, на којој је разматран локални план одбране на водама другог реда, чула се информација о раду националног тренинг центра, а одобрена су и средства од око 30.000 динара за подршку активности нововарошке ватрогасно-спасилачке јединице.