Вести

ПРИЗНАЊЕ ЗА КВАЛИТЕТ У РАДУ

        На  скупу у Клубу посланика у дому Народне Скупштине Републике Србије, одржаном у понедељак 23. децембра, свечано су додељени сертификати о акредитацији 37 домова здравља. Као пример добре праксе издвојен је Дом здравља у Новој Вароши , сертификован на седам година, што је најдужи могући период који здравствена установа може добити у процесу унапређења стандарда у лечењу и безбедности пацијената, као и менаџмента у здравству.

        О нововарошкој здравственој установи, од историјата, преко акредитацијског процеса до планова за наредни период, на скупу је говорио директор овдашњег Дома здравља  др Бранко Поповић, специјалиста за плућне болести. Он је (промовишући уједно и општину Нова Варош и њене потенцијале) истакао између осталог, да је ова установа за више од 80 посто критеријума којима су мерени резултати и стање, добила одличне и врло добре оцене, све похвале, према извештају оцењивача, ДЗ заслужује за превентивни рад, едукацију запослених, успостављање система заказивања прегледа, сарадњу са локалном заједницом, пацијентима, електронску евиденцију медицинских докумената, а врхунске оцене за здравствену заштиту деце, жена и службу лабораторије.

        – Презентовали смо све остварене резултате, апострофирајући важност акредитације у погледу подизања свести о значају унапређења квалитета рада запослених и безбедности пацијената, али и искористили прилику да учеснике скупа информишемо о успешном раду Дома здравља, значајним инвестиционим подухватима, као  и амбициозним плановима за наредни период, за чију ће реализацију бити потребна помоћ државе и локалне самоуправе – каже  Поповић, који је, након свечаног дела доделе сертификата, имао сусрете са министарком здравља др Славицом Ђукић Дејановић, помоћницима др Зораном Ковачевићем и др Небојшом Јокићем, као и са представницима Агенције за акредитацију и пројекта ДИЛС , у оквиру кога је и спроведен поступак спољашњег оцењивања здравствених установа у периоду од септембра до децембра 2013.