Вести

ПРИЗНАЊЕ ЗА ОСНАЖИВАЊЕ ЖЕНА

Општина Нова Варош и локални Савет за родну равноправност добитници су плакете Агенције Уједињених нација за оснаживање жена и Европског ПРОГРЕС-а за доследно спровођење начела Европске повеље о родној равноправности на локалном нивоу.

Ласкаво признање круна је досадашњег напорног рада локалног Савета на пољу унапређења родне једнакости у нововарошком крају. Од свог оснивања, средином априла 2013. године, Савет је спровео бројне актиности и акције, претходно усвојивши стратешки важне документе у овој области.

- Скупштина општине Нова Варош једна је од првих у Србији које су усвојиле Европску повељу о родној равноправности на локалном нивоу. Савет се у свом раду посебно залаже за доследну примену основних начела Повеље, као што су одредбе да је равноправност мушкараца и жена фундаментално право, да се неопходно морају решавати питања вишеструке дискриминације и неповољног положаја жена, да учешће полова мора бити равноправно посебно у сегменту одлучицања, као и да је елиминисање родних стереотипа од кључног значаја за постизање равноправности између жена и мушкараца – истиче Данијела Топаловић, председница општинског Савета за РР.

У савету подсећају и да је ово скупштинско тело потписало и Споразум о сарадњи институција на локалном нивоу у циљу превенције и спречавања насиља у породици, Меморандум о сарадњи институционалних механизама за унапређења родне равноправности у општинама Нова Варош, Прибој и Пријепоље, иницирао је формирање женске одборничке мреже у локалном парламенту и у сарадњи са Европским ПРОГРЕС-ом успешно спровео неколико пројеката у циљу превенције грлића материце, насиља у породичном дому и међу вршњацима.

Чланице Савета бавиле су се и питањем неравноправног положаја жена у нововарошком спорту, економског оснаживања жртава насиља и женске сеоске популације, а у значајној мери су ангажоване и у локалном тиму за родно одговорно буџетирање. Општина Нова Варош је, иначе, једна је од најактивнијих на овом пољу, а стечена знања на бројним семинарима и едукацијама покушаће да примени и у пракси при изради предлога буџета за 2017. годину.