Вести

ПРОЈЕКАТ - СТАРИМА ПОМАЖУ ГЕРОНТОДОМАЋИЦЕ

Шездесетак старих и изнемоглих лица са подручја нововарошке општине моћи ће од почетка наредне године да рачунају на услугу помоћи у кући. Десет геронтодомаћица ће кориснике неговати у оквиру пројекта Општине Нова Варош и Центра за социјални рад „Заједно кроз треће доба“ који средствима од око 1,8 милиона заједнички финансирају Министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања и локална самоуправа.

Пројектом је предвиђено да помоћ у кући до краја јуна добија 60 корисника из Нове Вароши, Рутоша, Радоиње, Бистрице, Божетића, Буковика, Вилова, Дрмановића, Акмачића, Сеништа и Вранеша. Услугу ће пружати лиценциране геронтодомаћице уз месечну надокнаду у износу од петнаестак хиљада динара. Свака од неговатељица бринуће о шест корисника, које су у обавези да им сваким радним даном набављају основне животне намирнице, лекове, помажу у одржавању личне хигијене, обављању елементарних кућних послова.

- Помоћ у кући за старе особе је услуга из области социјалне заштите коју је локална самоуправа дефинисала као једну од приоритетнијих с обзиром на неповољну старосну структуру становништва. У претходних годину дана смо кроз два пројекта успели да обезбедимо континуитет у пружању ове услуге за коју суштински постоји потреба и велико интересовање корисника. Тим пре што је реч углавном о старим и изнемоглим лицима која живе сама и нису у стању да о себи брину без подршке других – каже Јелена Лековић, директорка овдашњег Центра за социјални рад и истиче да су у овој установи формирали базу података са корисницима који испуњавају критеријуме за добијање услуге помоћи у кући, као и прилично дугу листу чекања. Лековић оцењује и да су ефекти ове услуге више него задовољавајући, уз испуњење крајњег циља да стара лица, посебно она без сродника, остају да живе на месту где се осећају најсигурније – у властитом дому.

У овој установи кажу и да ће услугу пружати неговатељице ангажоване у оквиру претходна два пројекта, које је Центар спроводио у партнерству са колегама из Прибоја и Пријепоља, као и Удружењем грађана „Пленум“ , јер су оне прошле стручну обуку и добиле лиценцу за обављање овог посла.

- Побољшање финансијске ситуације био је главни мотив који ме определио да се пријавим за неговатељицу, прођем обуку и стекнем лиценцу како би што квалитетније обављала овај посао. Значи ми сваки динар, али, наравно и да је присутан и осећај хуманости и спознаје да сте у прилици да помогнете старим, усамљеним и болесним људима – каже једна од геронтодомаћица Александра Вефић (43), по занимању пољопривредни технолог, која већ деценију покушава да дође до сталног запослења.

Пројекат „Заједно кроз треће доба“ ће, иначе, ресорно Министарство финансијски подржати са око 1,2 милиона динара, док је учешће Општине 540.000 динара.