Вести

Проширен Специјални резерват природе Увац

Специјални резерват природе Увац уредбом Владе Србије проглашен је за подручје од изузетног значаја, односно подручје прве категорије, његова површина сада је проширена на 11750 хектара, што је за 4 хиљаде хектара више него пре.

– Ово подручје проглашава се у циљу заштите и очувања, атрактивних, спектакуларних морфолошких особености које чини природне и предеоне вредности заштићеног подручја, наводи се у Службеном гласинку.

Оно што посебно истиче Специјални резерват природе Увац јесте чињеница да је то највеће природно станиште белоглавих супова на Балкану.

-Почетком седамдесетих година на територији општине Нова Варош проглашено је заштићено подручје како би се заштитили управо белоглави супови. Тада је било око 50 гнездећих парова, а деведесетих година тај број је опао на свега седам. Тада су предузете строге мере заштите, формирано је хранилиште на које се годишње износи око 400 тона хране и на тај начин успели смо да спасемо те птице од изумирања и расељавања“, рекао је за РИНУ Стева Радовановић из Специјалног резервата природе Увац.

Данас нема бојазни за њихову будућност јер се у кањону Увца налази око 500 одраслих јединки, део њих се маркира како би се пратило кретање и добијале информације о начину живота.

Осим белоглавих супова у овом резервату своје станиште има и још доста изузетно ретких биљних и животинсјких врста.

Специјални резерват природе „Увац” налази се на територији општина Нова Варош, Сјеница и Прибој, А његова површина је 11,7 хиљада хектара од чега је 46,5 посто државног земљишта, у приватној је 39,1 посто а у јавној 14,2 процента