Вести

Шеф делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт у посети општини Нова Варош

        Шеф делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт уручио је председнику нововарошке општине Димитрију Пауновићу техничку документацију за изградњу санитарне депоније „Бањица“ за одлагање комуналног чврстог отпада за општине Нова Варош, Пријепоље, Прибој и Сјеница. Свечаност поводом овог догађаја уприличена је пре два дана у овдашњем Дому културе, након седнице Управног одбора Програма европског партнерства са општинама. Редизајн главног пројекта „Бањице“, у оквиру кога су урађене геолошке, геотехничке и хидролошке анализе , као и усклађивање техничког пројекта за изградњу депоније, финансирале су средствима од око 239.000 евра, Европска унија и Влада Швајцарске преко ЕУ ПРОГРЕС-а.

       Захваљујући овом документу, створени су предуслови да четири суседне општине наставе решавање проблема уклањања комуналног отпада и крену у потрагу за инвеститорима, како би обезбедили средства за наставак радова на санитарној депонији чија је прва фаза започела још пре једне деценије.

      - Нова Варош, Пријепоље, Прибој и Сјеница од овог пројекта имаће велику корист. Ове четири општине препознале су његов значај, успоставиле сарадњу, биле спремне да уложе општинска средства и основале заједничко предузеће које ће управљати депонијом. Овакав приступ и модел заједничког учешћа у реализацији пројеката, не представља гаранцију успеха, али је веома важан предуслов да се дође до инвестирора и донатора. Такве напоре би требало похвалити и овом приликом желим да охрабрим локалне самоуправе да наставе да сарађују на депонији „Бањица“, као и неким другим заједничким пројектима - истакао је његова екселенција Мајкл Девенпорт , изражавајући задовољство због све већег броја заједничних иницијатива суседних општина и локалних самоуправа.

       Председник општине Нова Варош Димитрије Пауновић захвалио се амбасадору Девенпорту на подршци и финансијској помоћи Европске уније, као и Владе Швајцарске и ЕУ ПРОГРЕС-у, оценивши да управо та чињеница јесте и потврда да су ове четири суседне општине на правом путу како да што ефикасније и у краћем року реше проблем уклањања комуналног отпада са својих територија.

       - Након недавног формирања заједничког предузећа, следећи корак биће да у својим општинским буџетима за наредну годину определимо део средстава за наставак реализације пројекта , интезивирамо потрагу потрагу за инвеститорима и донаторима и покушамо да у фазама градимо „Бањицу“, јер је тако једино могуће, са амбицијом да први конкретни резултати буду видљиви већ крајем наредне године – рекао је председник Пауновић, подсетивши да је , између осталог, захваљујући и средствима ЕУ и Владе Швајцарске, преко ЕУ ПРОГРЕС-а, изграђен рециклажни центрар у Новој Вароши,као и да је локална самоуправа значајна средства и напоре уложила на пољу очувања животне средине , едукације грађана на ову тему и побољшања чистоће и хигијене у самом граду и рубним подручјима.