Вести

СТРУЧНА ПРАКСА ЗА 55 ЛИЦА

Програмом, за који је Општина Нова Варош издвојила око 8,4 милиона динара, обухваћено  20 послодаваца који ће у својим фирмама ангажовати 55 незапослених лица са тржишта рада без радног искуства

Нова Варош – У недељу 1.новембра у нововарошком Дому културе, представљен је Програм стручне праксе у јавном и приватном сектору као једне од значајнијих подстицајних мера  локалне политике запошљавања. Овим програмом, за чију је реализацију Општина Нова Варош издвојила око 8,4 милиона динара, обухваћено је 20 послодаваца који ће у својим фирмама ангажовати 55 незапослених лица са тржишта рада без радног искуства.

- Уз помоћ висококвалификованих ментора, практиканти ће имати прилику да унапреде знања стечена током школовања, стекну елементарно радно искуство и да, након одрађене праксе, полажу стручни испит од трошку локалне самоуправе. За свој рад, који ће у зависности од стручне спреме трајати од шест до 12 месеци, добијаће новчану месечну надокнаду у распону до 10.000 до 14.000 динара – истакла је Јелена Лековић, општинска координаторка Програма стручне праксе на свечаности потписивања уговора између практиканата и њихових послодаваца.

Успешан почетак стручне праксе, у нади да то може бити шанса и за стално запослење, учесницима у програму пожелео је председник општине Димитрије Пауновић, који је казао да је подстицај отварања нових радних места био императив у раду градске управе у претходне три године и да ће се у том правцу наставити и у наредном периоду. – Захваљујући бројним мерама и програмима активне политике запошљавања, који су из општинског буџета били подржани са преко 90 милиона динара, до привременог или сталног запослења у претходне три и по године дошло је око 400 незапослених Нововарошана – истакао је председник Пауновић.

Директорка НСЗ Филијале у Пријепољу Ана Пејовић је, између осталог, рекла да је Општина Нова Варош једна од најуспешнијих у Србији по висини издвајања финансијских средстава за запошљавање, а за такав учинак је недавно добила признање Националне службе за запошљавање.