Вести

Таксом до нових радних места

Отварање радних места за 2.400 незапослених у општини Нова Варош планира се кроз вишеструко повећање таксе за градско грађевинско земљиште.Овом одлуком нису погођени сви привредници, већ практично неколико предузећа која се налазе у зони од посебног значаја за локалну заједницу.

За седам фирми које су приватизацијом дошле до хиљаде квадрата пословног простора, а отпустиле велики број људи и дуже време не послују позитивно, Скупштина општине Нова Варош пронашла је решење поскупљењем накнаде за коришћење грађевинског земљишта.

“Накнада је у односу на прошлу годину, пошто је то једино на шта можемо упоредити то увећање, увећана за негде 200 пута. Ми имамо са друге стране разна подстицајна давања, где смо једноставно одлучили да одвојимо оне који желе да развијају нашу општину од оних који је не развијају. Подстичемо сва запошљавања радника”, каже Димитрије Пауновић председник општине Нова Варош.

Председник општине додаје и да се први ефекти оваквог потеза виде кроз отварање 300 нових радних места. Без обзира да ли су спорне фирме у граду или ван града, општина је одредила зоне од посебног значаја, чиме и накнада за коришћење грађевинско земљиште има адекватну цену.

“Са друге стране желимо да заштитимо основне интересе нашега града, а то је да малтене скоро сви привредни ресурси у претходном период покуповани за неке симболичне износе. И највећи број њих стоји у том неком статусу да није у функцији”, каже Пауновић