Вести

Трафостаница "Бистрица" струјом ће напајати три државе

Изградња Трафостанице „Бистрица“ у Суботића пољу у Радоињи приведена је крају и она ће крајем априла бити пуштена у рад, као и „расплет“ за први од четири далековода. У току је технички пријем постројења у чију је изградњу и опремање „Електомрежа Србије“ у протекле три године уложила 8,15 милиона евра, а отворено је и десет нових радних места.

Трафостаница „Бистрица“ од велике је важности за електроенергетски систем региона. Њено пуштање у рад допринеће стабилнијем раду система у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори, а дугорочно ће обезбедити и стабилно напајање електричном енергијом потрошача на подручју Нове Вароши, Чајетине, Прибоја, Пријепоља, Сјенице, Новог Пазара, Рашке и Тутина.

-Изградњом ове трафостанице биће уклоњено „круто“ електроенергетско чвориште Вардиште код Бајине Баште, што ће бити од користи за електроенергетски систем три државе. Под „крутим“ чвориштем се сматра непоуздано повезивање више далековода у једној тачки, без могућности да се поуздано управља с њима. У Трафостаници 'Бистрица' уграђена је опрема најсавременије технологије, у складу са европским и светским стандардима- каже за „Варошке новине“ Милош Богићевић из предузећа „Електромрежа Србија“ а.д.

За потребе прикључења Трафостанице „Бистрица“ на преносни систем Србије, у Суботића пољу до средине идуће године биће изграђен и расплет четири постојећа далековода од 110 и 220 киловата, укупне дужине 35 километара. Радови на увођењу далековода између Хидроелектарана „Кокин Брод“ и „Потпећ“ у дужини од 2,7 километра, у завршној су фази и он ће, како се очекује, бити пуштен под напон крајем априла.

-Планирано је да први од два 220 киловатна далековода ТС 'Пожега' – ТС 'Пљевља 2' буде уведен у Трафостаницу 'Бистрица' током августа ове године, а да комплетан пројекат буде окончан до средине идуће године, увођењем далековода ТС 'Златибор 2' – ХЕ „Кокин Брод' и далековода ХЕ 'Бистрица' – Бајина Башта (Вардиште) - каже Богићевић.

Трафостаница „Бистрица“ са приступним саобраћајницама и далеководима подигнута је на парцели површине 3,12 хектара, са леве стране пута за Прибој. До трафостанице се стиже новим наменски грађеним приступним путем, дугим 70 и широким шест метара. Уз то, изграђен је и нови пут око трафостанице, како би власници пољопривредног земљишта у близини могли несметано да приступе својим парцелама. Комплекс је изграђен на око 150 метара од првих кућа, а инвеститори кажу да је локација изабрана тако да не угрожава животну средину и околне објекте.

-Приликом пројектовања није се водило рачуна само о техничком делу, већ је посебан акценат стављен на сегмет очувања животне средине. У непосредној близини локације Трафостанице 'Бистрица' нема заштићених природних подручја, нема ужих ни ширих зона санитарне заштите, нити водотокова или изворишта за водоснадбевање која би евентуално могла бити угрожена изградњом објекта. Ова трафостаница се не налази на територији слива реке Увац, тако да није могуће ни било какво површинско сливање из зоне постројења ка најближем Радоињском језеру. Такође ни једно од непокретних културних добара се не налази у зони изградње Трафостанице- каже Богићевић.