Вести

У Кокином Броду отворен ВРТИЋ ЗА 18 ПОЛАЗНИКА

Од 1.септембра у издвојеном одељењу Вртића, смештеном у ОШ“Гојко Друловић“ у Кокином Броду , 18 малишана узраста од три до пет и по година похађају посебни програм раног васпитања и образовања. Програм који сваког радног дана траје по четири сата бесплатан је за све полазнике, а реализује се у оквиру пројекта „Вртићи без граница 2 – квалитетно инклузивно предшколско васпитање и образовање у Србији“, чији је носилац Предшколска установа „Паша и Наташа“ из Нове Вароши.

Специјализованим програмом обухваћени су малишани  који  раније нису били укључени у процес предшколског васпитања.На територији Кокиног Брода и околних села мапирано је, иначе,  још 35 деце који су потенцијални учесници овог образовног подухвата .

- Програм је базиран на учењу кроз пројекте који заједно развијају деца, родитељи и васпитачи. Ова методологија подстиче децу да од најранијег узраста уче кроз откривање и запитаност, кроз прихватање различитости, да се осамостаљују у том процесу и да мотивацију за учење налазе у заједничким успесима и сазнањима. Такође  промовише и активно учешће родитеља, као и добробит све деце у програму и у заједници – истиче Драгана Ћировић, директорка нововарошке Предшколске установе.                                 

У оквиру Пројекта, УНИЦЕФ и Влада Швајцарске уложили су близу 1,5 милиона динара у адаптацију учионице у Кокином Броду, док је Општина Нова Варош обезбедила простор и средствима од 164.000 динара помогла опремање одељења, пружила административну и стручну подршку у припремној фази и током адаптације, преузела финансирање запослених у програму, као и трошкове текућег одржавања.

- За локалну заједницу је важно што су представници УНИЦЕФ-а, донатори и стручни сарадници у овој области препознали значај да једно овакво специјализовано одељење почне са радом и у сеоској средини јер и малишани са села  заслужују исте или бар сличне услове за квалитетан рани развој и образовање баш као њихови вршњаци у граду. Ово је само први корак, зато позивам родитеље да заједнички препознајемо потребе најмлађих чланова наше заједнице и помогнемо да своје детињство проводе у квалитетнијим условима – рекао је предесдник општине Димитрије Пауновић на свечаности  одржаној у среду 30.септембра која је уприличена поводом отварања првог сеоског вртића у златарском крају.

 

На догађају у Кокином броду говорили су и представници УНИЦЕФ-а и београдског Центра за интерактивну педагогију, који су подсетили на значај овог тренутно најквалитетнијег  предшколског програма уз очекивања да ће се постојећи капацитети и обухват деце узраста од три до пет и по година проширити и на друга села у општини. Свечаности су, иначе, поред руководстава школе, васпитачица, мештана и родитеља малишана, присуствовали и председник Скупштине Бранислав Дилпарић и заменик председника општине Иван Младеновић, који су најавили наставак пројекта и након истека меморандума у фебруару 2016. године.